Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale su u sredu na najniži nivo u poslednje tri sedmice pritisnute jakim dolarom i neočekivano velikim zalihama u Sjedinjenim Državama.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 2,56 odsto, na 47,13 dolara za barel, dok je barel američka WTI nafte pojeftinio 3,02 odsto, i trguje se za 44,95 dolara.

Cene nafte u sredu su dodatno pale nakon izveštaja Američkog ministarstva energetike (EIA) koji je pokazao da su zalihe nafte u SAD protekle nedelje porasle za 2,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast zaliha za 921.000 barela.

U odvojenom izveštaju u utorak Američki institut za naftu (API) objavio je rast zaliha za 942.000 barela.

Od početka avgusta naftna tržišta su podržavala očekivanja da će veliki proizvođači obnoviti razgovore o mogućem zamrzavanju nivoa proizvodnje. Analitičari upozoravaju da se u međuvremenu fokus pomerio prema fundamentima na fizičkom tržištu.

“Tržište se umorilo od medijskih naslova”, konstatovao je Olivier Jakob iz švajcarskog PetroMatrixa, referirajući se na potencijalno zamrzavanje nivoa proizvodnje. “U fundamentima nema puno razloga za podršku cenama nafte jer su zalihe i dalje na vrlo visokom nivou”, dodao je Jakob.

Osim velikih zaliha, uteg cenama je i jaki dolar, zbog kojeg roba koja se iskazuje u američkoj valuti poskupljuje za imaoce drugih valuta, što slabi potražnju.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta, danas je ojačao 0,1 odsto, na 96.17 indeksna poena, najviši nivo u tri sedmice.

Dolar bi mogao dodatno ojačati ako američka centralna banka odluči povećati kamatne stope u ovoj godini, a nedavne izjave predsednice Fed-a Janet Yellen nagoveštavaju takav potez.

“Mislim da mnogi učesnici podcenjuju sve izraženiji uticaj Fedovog podizanja kamatnih stopa na spekulacije s padom cena nafte, obzirom na okruženje slabih naftnih fundamenta”, upozorio je na globalnom naftnom forumu Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. “Cene su rasle kada smo imali neplanirane prekide u snabdevanju između februara i maja ove godine”, dodao je.

Mnogi analitičari ipak i dalje očekuju približavanje ponude i potražnje pred kraj godine, te u skladu sa tim podižu procene cena nafte. Tako je Barclays povećao procenu cene barela u četvrtom tromesečju za dva dolara po barelu, na 52 dolara.

“Račun pokazuje da će razlika između ponude i potražnje u četvrtom tromesečju biti više smanjena nego što smo ranije predviđali”, saopštili su iz te banke.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) danas na svojoj stranici objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u utorak iznosila 45,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Akcije Philip Morrisa skočile 12 odsto
Next Struja za domaćinstva poskupljuje 3,8 odsto

You might also like

Azijske berze stabilne, dolar u blagom usponu

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju solidni ekonomski pokazatelji i rast cena nafte.

Svetske berze 0 Comments

Skok Wall Streeta na početku nedelje više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju strahova od prebrzog rasta

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka doprinela rastu indeksa

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio skromnih 5,5 miliona RSD (44,2 hiljade EUR), pri čemu su svega dve akcije zabeležile promet veći od milion dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply