Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale su u sredu na najniži nivo u poslednje tri sedmice pritisnute jakim dolarom i neočekivano velikim zalihama u Sjedinjenim Državama.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 2,56 odsto, na 47,13 dolara za barel, dok je barel američka WTI nafte pojeftinio 3,02 odsto, i trguje se za 44,95 dolara.

Cene nafte u sredu su dodatno pale nakon izveštaja Američkog ministarstva energetike (EIA) koji je pokazao da su zalihe nafte u SAD protekle nedelje porasle za 2,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast zaliha za 921.000 barela.

U odvojenom izveštaju u utorak Američki institut za naftu (API) objavio je rast zaliha za 942.000 barela.

Od početka avgusta naftna tržišta su podržavala očekivanja da će veliki proizvođači obnoviti razgovore o mogućem zamrzavanju nivoa proizvodnje. Analitičari upozoravaju da se u međuvremenu fokus pomerio prema fundamentima na fizičkom tržištu.

“Tržište se umorilo od medijskih naslova”, konstatovao je Olivier Jakob iz švajcarskog PetroMatrixa, referirajući se na potencijalno zamrzavanje nivoa proizvodnje. “U fundamentima nema puno razloga za podršku cenama nafte jer su zalihe i dalje na vrlo visokom nivou”, dodao je Jakob.

Osim velikih zaliha, uteg cenama je i jaki dolar, zbog kojeg roba koja se iskazuje u američkoj valuti poskupljuje za imaoce drugih valuta, što slabi potražnju.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta, danas je ojačao 0,1 odsto, na 96.17 indeksna poena, najviši nivo u tri sedmice.

Dolar bi mogao dodatno ojačati ako američka centralna banka odluči povećati kamatne stope u ovoj godini, a nedavne izjave predsednice Fed-a Janet Yellen nagoveštavaju takav potez.

“Mislim da mnogi učesnici podcenjuju sve izraženiji uticaj Fedovog podizanja kamatnih stopa na spekulacije s padom cena nafte, obzirom na okruženje slabih naftnih fundamenta”, upozorio je na globalnom naftnom forumu Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. “Cene su rasle kada smo imali neplanirane prekide u snabdevanju između februara i maja ove godine”, dodao je.

Mnogi analitičari ipak i dalje očekuju približavanje ponude i potražnje pred kraj godine, te u skladu sa tim podižu procene cena nafte. Tako je Barclays povećao procenu cene barela u četvrtom tromesečju za dva dolara po barelu, na 52 dolara.

“Račun pokazuje da će razlika između ponude i potražnje u četvrtom tromesečju biti više smanjena nego što smo ranije predviđali”, saopštili su iz te banke.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) danas na svojoj stranici objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u utorak iznosila 45,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Akcije Philip Morrisa skočile 12 odsto
Next Struja za domaćinstva poskupljuje 3,8 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte nastavile da rastu i u prvoj nedelji nove godine

Na svetskim berzama cene nafte u prvoj nedelji nove godine porasle više od 1,5 posto, nastavljajući lanjski uzlazni trend, što je posledica velikih hladnoća u SAD-u, rasta svetske ekonomije i nemira

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar oslabio

Na azijskim berzama se u četvrtak trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pruža smanjenje trgovinskih napetosti između SAD-a i Evropske unije, no ulagači su suzdržani zbog neizvesnih izgleda u vezi

Beogradska berza: Pad indeksa uz slabu investicionu aktivnost

Današnji trgovački dan obeležio je pad berzanskih indeksa uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 14 miliona RSD (0,11 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 2,6%

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply