Brazil: Smenjena Dilma Rusef, novi predsednik Mišel Temer

Brazil: Smenjena Dilma Rusef, novi predsednik Mišel Temer

Brazilski Senat smenio je danas sa položaja levičarsku predsednicu države Dilmu Rusef (Dilmu Rousseff) zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet meseci, javile su agencije.

Senatori su danas, posle višednevne rasprave, glasali sa 61 glasom prema 20 za opoziv Rusefove zbog nezakonitog korišćenja novca iz državnih banaka kako bi podstakla javne rashode, prenosi Reuters.

Dosadašnji konzervativni potpredsednik Brazila Mišel Temer (Michel Temer), koji je upravljao zemljom otkako je Rusef suspendovana u maju, položiće zakletvu kako bi, u svojstvu predsednika, završio njen mandat do 2018. godine.

Senat je takođe danas, odvojenim glasanjem, odlučio da Rusefovoj neće biti zabranjeno da obavlja javne funkcije, prenosi AFP.

Obavljanje javnih funkcija joj je, inače, prema brazilskom zakonu, moglo biti zabranjeno u narednih osam godina.

Rusef (68) je smenjena posle 13-godišnje levičarske vladavine u najvećoj ekonomskoj zemlji Latinske Amerike, navodi francuska agencija.

Kroz senatsku salu danas su se, nakon objavljivanja rezultata glasanja, čuli usklici, ali i izrazi razočaranja.

Senatori koji su glasali za opoziv odmah su otpevali nacionalnu himnu, pri čemu su neki mahali brazilskim zastavama, dok su saveznici Rusefove stajali skamenjenih izraza lica, a jedan od senatora je držao natpis “Neću se pridružiti ovoj sramoti”.

Očekuje se da će Rusef, prva žena predsednik Brazila, koja se trenutno nalazi u predsedničkoj palati na obodima Brazilije u društvu bliskih saradnika, tokom večeri dati izjavu.

Temer (75) , iskusni političar desnog centra koji je postao ljuti politički neprijatelj Rusefove, za par sati će položiti predsedničku zakletvu, a potom će otputovati na samit G20 u Kinu.

Oko 50 levičarskih demonstranata okupilo se, istovremeno, ispred predsedničke palate kako bi Rusefovoj iskazali podršku.

“Protestujemo protiv puča i borimo se za demokratiju”, kaže 61-godišnji farmer Orlando Robeiro.

U centru prestonice na snazi su pojačene mere bezbednosti, a zatvaranje avenija u blizini Senata izazvalo je ogormne gužve u saobraćaju, dok policija navodi da se priprema za obimnije proteste.

Rusefova, iz redova levičarske Radničke partije, optužena je da je uzimala nezakonite države kredite kako bi krpila rupe u budžetu 2014. godine, zabašurujući probleme zemlje dok je Brazil tonuo u najdublju recesiju prosle više decenija.

Rusef je u Senatu, tokom maratonske 14-satne sednice u ponedeljak, rekla da je nedužna i da zloupotreba procesa opoziva dovodi u opasnost brazilsku demokratiju, obnovljenu 1985. posle dvodecenijskog vojnog diktatorstva.

Ona je tada pozvala senatore da “glasaju protiv opoziva, da glasaju za demokratiju, i da ne prihvataju puč”.

Međutim, masovni ulični protesti protiv Rusefove tokom prošle godine odrazili su gnev širom zemlje zbog načina na koji je ona upravljala zemljom koja trpi veliku nezaposlenost i inflaciju.

Što se Temera tiče, on je imenovao novu vladu sa agendom da Brazil preorijentiše udesno posle više od decenije levičarske vladavine, tokom koje je 29 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva, ali i tokom koje je zemlja utonula u korupciju i doživela ekonomski sunovrat.

Ostaje neizvesno da li će Temer imati dovoljnu podršku glasača da sprovede bolne reforme uz strogu štednju koje je obećao, zaključuje francuska agencija.

Izvor:Tanjug
Previous Struja za domaćinstva poskupljuje 3,8 odsto
Next Predstavnici sindikata i poslodavaca bez dogovora o ceni rada

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave i u drugim delovima zemlje

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je da je njegova zemlja “u vanrednom stanju” i da će razmotriti uvođenje vojne uprave i u drugim delovima Filipina “kako bi zaštitio ljude”.

Geopolitika 0 Comments

The Guardian: Bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju

“Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju” – piše britanski “Guardian”.

Geopolitika 0 Comments

Poruka?: Ruski suhoji “agresivno” preletali američki razarač u Baltiku

Ruski avioni SU-24 izveli su nekoliko preleta iznad američkog razarača u međunarodnim vodama u Baltičkom moru javljaju svetske agencije pozivajući se na funkcionera američkog ministarstva odbrane koji je želeo da ostane

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply