Srbija: Suficit u prvih sedam meseci 22 milijarde dinara

Srbija: Suficit u prvih sedam meseci 22 milijarde dinara

U prvih sedam meseci ove godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 22 milijarde dinara , objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije, dok je samo u julu suficit iznosio 25,9 milijardi dinara (oko 210 miliona evra).

Suficit budžeta Republike, uključujući u rashode i projektne zajmove koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou Republike, iznosi 7,7 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar – jul 2016. godine za 3,9 milijarde, u odnosu na isti period prethodne godine.

U julu su ostvareni prihodi u iznosu od 104,9 milijardi dinara, a rashodi su iznosili 79 milijardi dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 25,9 milijardi dinara.

Poreski prihodi su iznosili 95 milijardi. Visok nivo prihoda ostvaren je zahvaljujući visokoj uplati akciza i dobrom prihodu po osnovu PDV-a, navode iz Ministarstva.

Prihod od akciza u iznosu od 34,2 mlrd dinara rezultat je više faktora, navedeno je uz preciziranje da je reč o povećanoj potrošnji goriva uzrokovanoj poljoprivrednim radovima i većim obimom saobraćaja, naročito tranzitnog. To je rezultiralo većim prihodima po osnovu akciza na naftne derivate, dok je drugi razlog visokog priliva po osnovu akciza utvrđivanje novih iznosa akciza na duvanske proizvode, u skladu sa zakonom.

Uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih viših iznosa akciza povećava obim uvoza i proizvodnje cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza.

U julu je ostvaren najviši prihod od PDV-a u ovoj godini 45,7 milijardi dinara. U julu se uplaćuju tromesečne obaveze po ovom osnovu, a ostvaren je i značajan prihod po osnovu PDV na uvoznu robu.

Prihod po osnovu poreza na dohodak je viši u odnosu na prethodne mesece zbog uplata godišnjeg poreza na dohodak i poreza na dividende i udela u dobiti.

Uplate poreza na registrovano oružje su dovele do skoka stavke ostalih poreskih prihoda.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,4 milijardi dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 0,5 milijardi dinara.

Rashodi su iznosili 79 milijardi i niži su nego u prethodnom mesecu, uglavnom zbog nižih obaveza po osnovu kamata i aktiviranih garancija.

Razlika je delimično ublažena povećanjem kapitalnih izdataka. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja – fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 18,4 milijardi dinara, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,7 milijardi.

Na nivou opšte države u prvih sedam meseci je zabeležen deficit u iznosu od 0,9 milijardi dinara.

“Odličan fiskalni rezultat je ostvaren zahvaljujući boljim prihodima, pre svega boljoj naplati najvažnijih poreskih kategorija kao što su PDV, akcize, doprinosi i porez na dobit. S druge strane, neporeski prihodi su bili znatno viši od očekivanih zahvaljujući uplatama dividendi javnih preduzeća i licence za 4G mobilnu telefoniju”, navedeno je.

U julu je ostvaren suficit u iznosu od 17,3 milijarde dinara. Na kraju jula zbirni suficit lokalnih samouprava iznosi 8,7 milijardi dinara zahvaljujući visokim prihodima u maju, čemu su doprineli uplata tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu, ali i prihod od prodaje zemljišta koji je jednokratnog karaktera.

AP Vojvodina je trenutno u suficitu od 1,5 milijardi dinara zahvaljujući uplati poreza na dobit po godišnjem obračunu u junu.

Deficit Fonda SOVO je 0,6 milijardi dinara, a PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 7,3 milijardi dinara, s obzirom na depozite iz prethodne godine kojim ova dva fonda raspolažu. Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 1,3 i 2,1 milijardi dinara, respektivno.

Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 14,5 milijardi dinara.

Gdeinvestirati.com
Previous Kinezi pokreću proizvodnju u Budimki?
Next Infostan uskoro poskupljuje u Beogradu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Britanski poslodavci pesimistični u pogledu ekonomske situacije u zemlji

Poverenje britanskih poslodavaca u ekonomiju oštro je opalo posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije, što nagoveštava pad potrošnje, investicija i izvoza, pokazuje najnoviji izveštaj kompanije za istraživanje tržišta

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Energoprojekt najprometnija akcija, Planinka dobitnik dana

Poslednjeg trgovačkog dana u sedmici Beogradska berza je zabeležila nešto življu investicionu aktivnost uz blagi rast.

Makroekonomija 0 Comments

Prodate obveznice vredne 47,4 milona evra

Na aukciji trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije denominovanih u evrima, održanoj 21. juna 2017. godine, ponuđeni obim emisije iznosio je 75 miliona evra, ukupan obim tražnje 47,5 miliona evra ,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply