Evropske berze: Jeftiniji evro podstakao rast indeksa, pala cena zlata i nafte

Evropske berze: Jeftiniji evro podstakao rast indeksa, pala cena zlata i nafte

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zatvorili su trgovanje uglavnom u pozitivnoj teritoriji, podstaknuti rastom cena akcija izvozno orjentisanih kompanija.

Indeks nemačke berze DAX u utorak je zatvorio sa dobitkom 1,07 odsto, na 10657,64 poena, dok je francuski CAC40 ojačao 0,75 odsto, na 4457,49 poena.

Podstaknut rastom cena akcija u bankarskom sektoru, italijanski FTSE MIB porastao je 1,42 odsto, na 16891,42 poena. Vrednost španskog indeksa, IBEX35, porasla je 0,80 odsto, na 8685,40 poena.

Pad cena bakra oslabio je akcije rudarskih kompanija, što je glavni razlog da je indeks berze u Londonu zabeležio negativno kretanje. Na kraju dana FTSE100 je bio u minusu 17,26 poena, odnosno 0,25 odsto u odnosu na prethodni dan.

Slabiji evro čini izvoznu robu jeftinijom za imaoce drugih valuta, a to podržava evropske izvozne kompanije poput proizvođača automobila. Tako se među pojedinačnim dobitnicima na evropskim tržištima danas izdvajaju nemački Volkswagen sa rastom cena akcija od 2 odsto i francuski Peugeot kojeg je vrednost porasla 1,4 odsto.

S druge strane, pad cena bakra na najniži nivo u 10 nedelja oslabio je akcije rudarske kompanije Antofagasta za 5,5 odsto, dok su akcije Rio Tinta pojeftinile 4,4 odsto.

Tona bakra na Londonskoj berzi je popodne koštala 4.602,00 dolara, što je pad cene od 0,5 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Na valutnim tržištima američki dolar je dostigao najviši nivo u poslednje tri nedelje, dok investitori očekuju nove signale iz američke ekonomije koji bi im trebali ponuditi odgovor na pitanje da li će, i kada, američka centralna banka povećati kamatne stope. Svakako najvažniji podatak biće u petak objavljivanje izveštaja sa tržišta rada.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema šest vodećih svetskih valuta u utorak je porasta 0,4 odsto. Prema evropskoj valuti dolar je ojačao 0,47 odsto. U popodnevnim satima evrom se trgovalo po ceni 1,1136 dolara. Na nedeljnom nivou evro je oslabio 1,16 odsto prema dolaru.

Jači dolar i smanjena očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta pritišću cene nafte pa je cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 1,83 odsto, na 48,36 dolara za barel, dok je američka WTI pojeftinila 1,30 odsto, na 46,37 dolara po barelu.

Unca zlata je pojeftinila skoro 10 dolara i košta 1.313 dolara. Obnovljene spekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD spustili su cenu zlata prošle nedelje 1,5 odsto, što je najveći nedljni pad od polovine jula. Istovremeno, zalato je na putu da zabeleži negativni mesečni saldo. Trenutno je, na mesečnom nivou, zlato u minusu 2,35 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Najgora godina za tržište oranž đusa u pola veka
Next Nastavljen rast dinara prema evru, NBS kupila 15 miliona evra

You might also like

Beogradska berza: Belex u blagom padu, obveznice odnele gro prometa

Jučerašnji trgovački dan obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 127,4 miliona RSD (1,1 milion EUR) uz blagi pad berzanskih indeksa. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, spustio se 0,4% na 724,7 poena.

Evro najjači u poslednjih 14 meseci

Evro je danas prešao vrednost od 1,14 dolara i dostigao najviši nivo u poslednjih 14 meseci, pokazuju podaci sa tržišta valuta.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Novi rekord Hang Senga, na ostalim tržištima oprez

Na azijskim berzama se u petak trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim nivoima, dok je kurs dolara nadoknadio deo prethodnih gubitaka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply