EK zahteva da Apple uplati 13 milijardi evra poreza Irskoj

EK zahteva da Apple uplati 13 milijardi evra poreza Irskoj

Evropska komisija zaključila je da je Irska dala nelegalne poreske olakšice vredne 13 milijardi evra kompaniji Apple i ta zemlja sada mora da povrati neplaćeni porez američke tehnološke kompanije uz kamatu.

Objavljujući odluku Komisije, evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager istakla je danas da članice EU “ne mogu da daju poreske olakšice izabranim kompanijama jer to nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći”.

Vestager je rekla da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska godinama davala Appleu izdašne poreske olakšice tako da je stopa poreza na evropski profit te multinacionalne kompanije pala sa jedan procenat u 2003. na samo 0,0005 odsto u 2014.

Komisija je navela da “Irska mora da povrati od Apple-a nenaplaćeni porez u periodu od 2003. do 2014. u visini 13 milijardi evra plus kamate”.

Vlada Irske negirala je da je proizvođaču ajfona, softvera i onlajn usluga dala povoljan poreski tretman.

“Irska ostaje pri stavu da je u tom slučaju porez plaćen u punom iznosu i da nije bilo državne pomoći”, navodi se u saopštenju i ističe da “Irska nije pravila aranžmane sa poreskim obveznicima”.

Irski ministar finansija Majkl Nunan (Michael Noonan) rekao je da će tražiti odobrenje od vlade da se žali evropskim sudovima na odluku Evropske komisije.

“Važno je da pošaljemo snažnu poruku da Irska ostaje atraktivno i stabilno mesto izbora za dugoročne investicije. Apple je u Irskoj od osamdesetih godina 20. veka i zapošljava hiljade ljudi u Korku”, kazao je Nunan, prenela je agencija AP.

Inače, SAD su pre par dana optužile Brisel da je “uzeo na zub” američke kompanije i da poreskim istragama krši međunarodne propise i retroaktivno kažnjava kompanije.

Pravilima EU o državnoj pomoći predviđeno je da se nelegalna državna pomoć vrati kako bi se uklonilo narušavanje konkurencije zbog pomoći.

Prema tim pravilima, nema kazne i povraćajem se ne kažnjava kompanija u pitanju već se ponovo uspostavlja jednak tretman za sve.

Izvor:Beta
Previous Prošlog vikenda poreznici zatvorili 27 lokala
Next Željko Tomić: Srbiji treba razvoj domaćeg softvera

You might also like

Tema dana 0 Comments

Mađarski premijer u poseti Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas popodne premijera Mađarske Vikora Orbana na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla za 13 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci bila je 25,4 milijardi evra što je porast od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod

Makroekonomija 0 Comments

Američki dug vredan 116,8 milijardi dolara u rukama Saudijaca

Posle više od 41 godine tajnosti rešena je jedna od najvećih misterija američkog nacionalnog duga “teškog” 13,4 biliona dolara, javlja njujorška agencija “Bloomberg news”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply