EK zahteva da Apple uplati 13 milijardi evra poreza Irskoj

EK zahteva da Apple uplati 13 milijardi evra poreza Irskoj

Evropska komisija zaključila je da je Irska dala nelegalne poreske olakšice vredne 13 milijardi evra kompaniji Apple i ta zemlja sada mora da povrati neplaćeni porez američke tehnološke kompanije uz kamatu.

Objavljujući odluku Komisije, evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager istakla je danas da članice EU “ne mogu da daju poreske olakšice izabranim kompanijama jer to nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći”.

Vestager je rekla da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska godinama davala Appleu izdašne poreske olakšice tako da je stopa poreza na evropski profit te multinacionalne kompanije pala sa jedan procenat u 2003. na samo 0,0005 odsto u 2014.

Komisija je navela da “Irska mora da povrati od Apple-a nenaplaćeni porez u periodu od 2003. do 2014. u visini 13 milijardi evra plus kamate”.

Vlada Irske negirala je da je proizvođaču ajfona, softvera i onlajn usluga dala povoljan poreski tretman.

“Irska ostaje pri stavu da je u tom slučaju porez plaćen u punom iznosu i da nije bilo državne pomoći”, navodi se u saopštenju i ističe da “Irska nije pravila aranžmane sa poreskim obveznicima”.

Irski ministar finansija Majkl Nunan (Michael Noonan) rekao je da će tražiti odobrenje od vlade da se žali evropskim sudovima na odluku Evropske komisije.

“Važno je da pošaljemo snažnu poruku da Irska ostaje atraktivno i stabilno mesto izbora za dugoročne investicije. Apple je u Irskoj od osamdesetih godina 20. veka i zapošljava hiljade ljudi u Korku”, kazao je Nunan, prenela je agencija AP.

Inače, SAD su pre par dana optužile Brisel da je “uzeo na zub” američke kompanije i da poreskim istragama krši međunarodne propise i retroaktivno kažnjava kompanije.

Pravilima EU o državnoj pomoći predviđeno je da se nelegalna državna pomoć vrati kako bi se uklonilo narušavanje konkurencije zbog pomoći.

Prema tim pravilima, nema kazne i povraćajem se ne kažnjava kompanija u pitanju već se ponovo uspostavlja jednak tretman za sve.

Izvor:Beta
Previous Prošlog vikenda poreznici zatvorili 27 lokala
Next Željko Tomić: Srbiji treba razvoj domaćeg softvera

You might also like

Društvo 0 Comments

Mongolija: Unosni poslovi propadaju jer su u suprotnosti sa budističkom tradicijom

Jedna od tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma u Mongoliji bila je; Kako pomiriti budističku i šamansku tradiciju sa promenama koje donosi tranzicija iz nomadsko-stočarske u industrijsku privredu?

Makroekonomija 0 Comments

Uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije

Rast potrošačkih cena, od početka godine zaključno s junom, iznosio je 0,9%, od čega 0,4% u toku prvog i 0,5% u toku drugog tromesečja, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku,

Makroekonomija 0 Comments

Christoper Dembik: Istorijska prilika za Poljsku, Theresa May će imati problem sa legitimitetom

Theresa May ima problem sa nedostatkom legitimiteta, a kao premijer  Velike Britanije suočiće se sa dva glavna pitanja unutrašnje politike, kaže direktor makro analize u Saxo bank Christoper Dembik.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply