Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse

Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse

Akcije na američkom tržištu su ojačale u ponedeljak, predvođene finansijskim sektorom, nakon što su se investitori zagrejali za mogućnost da Fed poveća kamatne stope ove godine.

Dow Jones Industrial Average DJIA zatvorio je na 18,502.99 poena, uzletevši 0,6 posto, dok su Travelers Cos, American Express, J.P. Morgan Chase & Co. i DuPont završili u plusu od jedan posto. Indeks S&P 500 završio je 0.5 posto, na 2,180.38 poena, pošto je finansijski sektor porastao 1 posto, a ispratile su ih akcije iz sektora sirovina. Indeks Nasdaq Composite je porastao 0.3 posto, zatvorivši na 5,232.33 poena.

U ponedeljak je na Wall Streetu promenjeno manje od 5 milijardi akcija, što je manje od prosečnih 6,1 milijardi u proteklih 20 dana. Očekuje se da će obim trgovine ostati nizak do kraja sedmice, kada se završava sezona odmora.

Investitori na Wall Streetu spremno su dočekali izveštaj iz Ministarstva trgovine, koji je pokazao da su se u julu prihodi i potrošačka moć povećali u skladu sa očekivanjima ekonomista. piše Marketwatch.

Prema izveštaju, prihodi domaćinstava su porasli 0,4 posto u julu, nakon junskog povećanja od 0,3 posto. Ministarstvo trgovine objavilo je i da je potrošnja porasla 0,3 posto u julu, nakon junskog povećanja od 0,5 posto.

Pali prinosi na državne hartije

Cene državnih hartija su porasle, a prinosi pali na najniži nivo u dva meseca, nakon što su slabi podaci o inflaciji izazvali sumnju da će Fed ipak podići kamatne stope.

Prinosi na državne hartije pali su sa dvomesečnog maksimuma koji su dotakle u petak nakon što je Janet Yellen signalizovala da je podizanje kamatnih stopa moguće već u septembru.

Foto: Janet Yellen

Foto: Janet Yellen

U ponedeljak je nalet ekonomskih podataka pokazao solidnu potrošačku moć, u nivou sa očekivanjima na Wall Streetu.

Kamatna stopa na dvogodišnje trezorske zapise, koja je bila najosetljivija na pomeranje kamatnih stopa, pala je na 0,809 posto, izgubivši 3,6 poena, što je najveći dnevni pad od avgusta 2012. Kamatna stopa na tridesetogodišnje državne obveznice izgubila je 7,4 poena, i spustila se na 2.221 posto, dok je prinos na desetogodišnje trezorske zapise pao na 1,566 posto, izgubivši 6,5 poena.

Inflacija, merena PCE indeksom, ostala je nepromenjena u julu, navodi američko ministarstvo trgovine. Godišnja stopa inflacije bila je nepromenjena na 1,6 posto u julu, ispod očekivanih 2 posto.

“Ekonomska slika je mnogo bolja, ali je inflacija ipak ispod očekivanja Fed-a”, kaže James Kochan, glavni strateg u Wells Fargo Funds Managementu, prenosi Nikkei.com

Kochan dodaje da su Fedovi zvaničnici spremni da stpljivo sačekaju rezultate inflacije, ali da su ostali bez izgovora za podizanje kamatnih stopa.

Dodatni pad Apple-a

Od važnijih pomeranja cena u ponedeljak, Reuters prenosi pad akcija Apple i Caesars.

Apple je pao 0,1 posto na 106,82 dolara. Kompanija bi mogla da se suoči sa povraćajem poreza od preko 1 milijarde evra, nakon što Evropska komisija presudi u korist Irske.

Korporacija Caesars Entertainment je potonula 15,7 posto na 6,35 dolara, nakon što je američki sud objavio da se nastavlja tužba akcionara protiv kazina vredna milijardi dolara.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Sirija: Akcije Turske protiv Kurda "neprihvatljive" za Sjedinjene Države
Next Vuk Jeremić u najužem krugu za generalnog sekretara UN

You might also like

Najvažnije vesti

Svetska organizacija za hranu i Žita Srbije potpisali sporazum o saradnji

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” su, na osnovu ugovora o saradnji sa Evropskom bankom za

Svetske berze

Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Planirano spajanje Londonske berze (LSE) i Deutsche berze, čime bi se formiralo najveće tržište u Evropi dovedeno je u pitanje nakon što su u LSE rekli da Evropska komisija najverovatnije

Svetske berze

Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.