Srbija odustala od vinjeta

Srbija odustala od vinjeta

Iako su ranije nekoliko puta najavljivane kao mogući model naplate putarine u Srbiji, vinjete će definitivno sačekati neka nova vremena.

U Ministarstvu saobraćaja tvrde da se ovaj sistem “nalepnica” pokazao kao nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove auto-puta i onima koji su u tranzitu.

Jer, vinjete se u većini zemalja koje su ih uvele kupuju za vožnju tokom nedelju dana, što onima koji samo jednom prolaze određenom destinacijom na putu do odredišta nikako ne odgovara, pišu Večernje novosti.

Uvođenje vinjeta se ne isplati ni državi, jer bi ubirala manje prihoda, ali bi od njih imali korist vozači koji često ili svakog dana koriste auto-put.

Za putovanje kroz Srbiju, od Subotice do Preševa, vozači u jednom smeru moraju da izdvoje 1.480 dinara, odnosno oko 12 evra, dok, na primer, u Sloveniji vinjeta za vožnju auto-putem za nedelju dana košta 15 evra, a u Slovačkoj je cena 10 evra, a u Austriji 8,7 evra za neograničen broj prolazaka tokom sedam dana.

Nadležni u Srbiji su se opredelili za naplatu po pređenom kilometru, a da će tako i ostati, svedoče najave iz “Puteva Srbije”, da će tokom ove godine biti otvoreno 11 novih naplatnih rampi.

foto: serb.rs

foto: serb.rs

“U drugim zemljama koje su ih uvele, vinjete nisu opravdale prvobitne planove i očekivanja. Pokazao se gubitak u prihodu u odnosu na zatvoren sistem naplate putarine. Model naplate po pređenom kilometru koji se primenjuje u Srbiji se po smernicama EU tretira kao pravedan model”, tvrde u Ministarstvu saobraćaja.

Ministarka Zorana Mihajlović predlagala je pre dve godine uvođenje vinjeta, a u međuvremenu je bilo najava da će pre toga biti urađena analiza. Međutim, rezultati tog istraživanja nikada nisu objavljeni, pa se ne zna koji model naplate izdašnije puni kasu. Ali u resornom ministarstvu je rečeno da uvođenje vinjeta više nije na “dnevnom redu”.

Putarina se prodajom vinjeta naplaćuje, pored ostalih zemalja, u Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, dok su među zemljama koje imaju isti sistem naplate kao Srbija Makedonija, Grčka, Bosna i Hercegovina… U tom “košu” je i Hrvatska, ali se tamo poslednjih meseci rasplamsala debata o tome koji je model bolji.

Sistem naplate vinjetama podrazumeva kupovinu “nalepnice” na ulasku u zemlju koja najčešće traje nedelju ili dve. Upotreba vinjete ne pravi razliku između onog ko auto-putem vozi 10 puta nedeljno od korisnika koji prolazi 10 puta dnevno. U nekim državama vozači prilikom registracije plaćaju godišnju vinjetu, koja im garantuje neograničeni broj prolazaka. Takva ideja postojala je i kod nas, a predlagana je još 2009. godine.

Izvor: Agencije
Previous Impol Seval: polugodišnja dobit skočila na 670 miliona dinara
Next NZS: Do posla najlakše informatičari, inženjeri i zanatlije

You might also like

Kompanije

Stručnjaci: Koncesija za Aerodrom “Nikola Tesla” nepotrebna odluka, ima boljih rešenja

Iako je koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu pravdana željom za modernizacijom i unapređenjem aerodroma, takva odluka je čudna i nepotrebna, tvrde stručnjaci.

Saobraćaj

Rekord aerodroma Nikola Tesla u avgustu

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” saopštio je u petak da je u avgustu ove godine imao 590.292 putnika, što je tri odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Saobraćaj

EIB će u Srbiji finansirati nove projekte vredne 500 miliona evra

EIB će u Srbiji finansirati nove projekte vredne 500 miliona evra u narednim godinama, najavila je Zorana Mihajlović, ministar građevine, infrastrukture i saobraćaja.