Sirija: Akcije Turske protiv Kurda “neprihvatljive” za Sjedinjene Države

Sirija: Akcije Turske protiv Kurda “neprihvatljive” za Sjedinjene Države

Sjedinjene Države su danas saopštile da su sukobi u Siriji između turskih snaga i jedinica povezanih sa kurdskim savezom, koji Vašington podržava, neprihvatljivi i apelovale na sve strane da odmah obustave operacije.

“To je već prenatrpano ratište”, rekao je za Glas Amerike portparol Pentagona, Piter Kuk, odgovarajući na pitanje o nedavnim sukobima južno od sirijskog grada Džarabulusa na granici sa Turskom.

Turska vojska zajedno sa svojim sirijskim pobunjeničkim saveznicima vodi već šest dana operaciju čiji cilj je potiskivanje kurdskih snaga koje su saveznici Sjedinjenih Država, kao i ekstremista Islamske države iz Džarabulusa.

Kuk je istakao da snage Islamske države nisu više razmeštene u oblastima gde se vode ti sukobi.
Sjedinjene Države su spremne da podrže Tursku u operacijama protiv Islamske države, ali isto tako u potpunosti podržavaju kurdske snage u nastojanjima da poraze tu ekstremističku grupu, dodao je Kuk i istakao da Sjedinjene Države nisu umešane u te aktivnosti.

Izvor:AFP

Izvor:AFP

Ankara odlučna u borbi protiv Kurda u Siriji i Iraku

Ankara je danas jasno stavila do znanja snagama sirijskih Kurda da će biti meta turskih oružanih snaga ako se ne povuku istočno od Eufrata, poručivši međutim da operacije na severu Sirije ne znače da je Turska ušla u rat i da je okupatorska zemlja.

Prema najnovijim informacijama turske vojske, još 10 sela na severu Sirije je “očišćeno od ekstremista”, a operacija se sada pomera ka zapadu, preneo je Reuters.

Istovremeno, turske snage su izvršile i vazdušnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, tačnije u oblasti Gara, saopštili su vojni izvori.

Detalji ovih napada zasad nisu poznati.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je poručio snagama sirijskih Kurda da će i dalje će biti meta oružanih snaga, ukoliko ne budu ispunili obećanje i povuku se istočno od Eufrata.

On je rekao da se to pre svega odnosi na Jedinice narodne odbrane (YPG).

“Sve dok to ne urade, biće meta”, istakao je Čavušoglu, navodeći da je cilj operacije u sirijskom Džarablusu da se to područje očisti od terorističke Islamske države.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš ističe, povodom operacije na severu Sirije, da Turska “nije ušla u rat” i “nije okupatorska zemlja”.

“Sve umešane strane, uključujući i vladu u Damasku, znaju za operaciju “Štit Eufrata”. Rusija ih je obavestila, ubeđeni smo u to”, rekao je Kurtulmuš, dodajući da Turska nema nameru da ostane tamo.

Foto:mensnewsdaily.com

Foto:mensnewsdaily.com

Kurdi optužuju Ankaru

S druge strane, kurdske Jedinice narodne zaštite Ankaru optužuju da joj je namjera okupacija sirijske teritorije, a ne zaštita granice.

Dodaju i da su od početka turske intervencije stradali deseci civila, neki i zbog upotrebe nekonvencionalnog oružja.

Izvor:Agencije
Previous Dinar ojačao 0,1 odsto prema evru
Next Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse

You might also like

Geopolitika

Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj

Egipat je u subotu blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale SAD o osudi pokušaja puča u Turskoj, kažu diplomate, iako Kairo to negira.

Geopolitika

Bolivija otvorila “školu antiimperijalizma” za borbu protiv SAD

U Boliviji je otvorena nova vojna akademija u kojoj će, kako je rekao predsednik Evo Morales (Juan Evo Morales), biti držani kursevi o načinima borbe protiv uticaja SAD.

Geopolitika

Gužva u vodama Pacifika: Kineski i ruski brodovi prate Trampovu armadu

Kina i Rusija poslale su špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka severnokorejskim vodama, navode japanski mediji, u trenutku kada rastu tenzije zbog nuklearnih