Nafta pojeftinila na blizu 49 dolara po barelu

Nafta pojeftinila na blizu 49 dolara po barelu

Cene nafte su u ponedeljak pale na međunarodnim tržištima pritisnute jačim dolarom i smanjenim očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 1,54 odsto, na 49,15 dolara za barel, dok je američka WTI pojeftinila 1,74 odsto, na 46,81 dolara po barelu.

Predsednica američkih Federalnih rezervi Janet Yellen je u petak nagovestila da bi centralna banka u narednim nedeljama ili mesecima mogla povećati kamatne stope, što je ojačalo vrednost američke valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u ponedeljak je ojačao 0,2 odsto, a od petka 0,8 odsto. To naftu, koja se obračunava u dolarima, čini skupljom za imaoce drugih valuta i smanjuje tražnju.

Tržište pritišće i visok nivo proizvodnje u bliskoistočnim članicama Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC).

Irak je u avgustu povećao izvoz sirove nafte iz luka na jugu zemlje, a nadležni je ministar najavio i daljnje povećanje proizvodnje, dok najveći izvoznik u svetu, Saudijska Arabija, drži proizvodnju blizu rekordnih nivoa.

Izjave o visokim nivoima proizvodnje smanjile su očekivanja da bi OPEC i proizvođači izvan tog kartela, pre svega Rusija, mogli u septembru dogovoriti zajedničke mere u cilju stabilizacije tržišta, poput zamrzavanja nivoa proizvodnje.

“Sve je verovatnije da će tržišta zanemariti ishod septembarskih razgovora jer će se, i ako bude postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje, postaviti pitanje njegovog poštovanja”, smatraju analitičari Barclays-a.

Članice OPEC i Rusija, sastaće se na marginama Međunarodnog energetskog foruma, koji se održava u Alžiru od 26. do 28. septembra.

Previous Vučić sa ambasadorima: Vitalni interesi Srbije su stabilnost i mir
Next Stručnjaci očekuju period velikih fluktuacija u valutnim kursevima

You might also like

Tema dana

Cena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cena zlata spustila se do nivoa 1.200 dolara po unci, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz SAD povećali očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope nekoliko puta

Svetske berze

Wall Street: Trumpovi politički problemi spustili indekse

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija zabeležile najveći dnevni pad od septembra prošle godine, što je posledica straha ulagača da će najavljivana poreska reforma biti odgođena zbog političkih problema predsednika

Berza

Evropske berze: Indekse pritisle niže cene farmaceutskih akcija

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su bili u minusu,najviše zbog pada cena akcija farmaceutske industrije nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Trump na novinskoj konferenciji dan ranije upozorio