Azijske berze: Zabrinutost od podizanja kamata u SAD-u dovela do pada indeksa

Azijske berze: Zabrinutost od podizanja kamata u SAD-u dovela do pada indeksa

Na većini azijskih berzi na početku nedelje najvažniji indeksi su oslabili zbog zabrinutosti investitora od mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine, dok upravo to kursu dolara na deviznim tržištima daje vetar u leđa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija izuzev japanskih oko 7,30 sati bio je u minusu 0,7 odsto. Većina indeksa bila je u blagom minusu, pri čemu šangajski berzanski indeks za 0,07 odsto, južnokorejski 0,22 odsto, a hongkonški za 0,38 odsto.

Tokijski Nikkei indeks odupire se opšte negativnom trendu na berzama u Aziji te je u plusu 2,2 odsto, poduprt slabljenjem kursa jena prema dolaru, što ide u korist jačanja izvoznih aktivnosti japanskih kompanija.

Mogućnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini postaje sve realnijom u zadnjih nekoliko meseci, budući američka ekonomija pokazuje nastavak umerenih stopa rasta, kao i kontinuirani rast zaposlenosti, što je potvrdila i predsednica Feda Janet Yellen u svom govoru u petak u Jackson Holeu na godišnjem simpozijumu centralnih bankara.

Istovremeno, američki dolar na globalnim deviznim tržištima imao je snažan početak nedelje, poduprt pozitivnim ocenama Yellen o američkoj ekonomiji, koji je rezultirao jačanjem očekivanja kod investitora o skorašnjem podizanju kamatnih stopa u SAD-u, drugom u proteklih godinu dana.

Kurs dolara u ponedeljak ujutro ojačao je 0,4 odsto prema jenu, na 102,24 jena, najviši nivo od 12. avgust. Kurs evra stagnira na 1,1202 dolara.
Dolarov indeks, koji prati kretanje američkog dolara prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta, blago je oslabio na 95,519 bodova. Tokom jutrošnjeg trgovanja na azijskim deviznim tržištima, međutim, dostigao je i 95.608 bodova, najviši nivo od 16. avgust.

Foto: wsimg.com

Foto: wsimg.com

Yellen u svom govoru u petak u Jackson Holeu nije jasno dala do znanja da će kamatne stope odmah porasti, već je poručila da se američka ekonomija bliži ciljevima Feda, a to su puna zaposlenosti i cenovna stabilnost te da podizanje kamatnih stopa treba biti postepeno.
No, dolaru su vetar u leđa dale poruke potpredsednika Feda Stanleya Fischera, koji je za CNBC izjavio da je i dalje aktuelno povećanje kamatnih stopa do kraja godine. Dodao je i da će na odluku Feda o kamatnim stopama uticati izveštaji o zaposlenosti u SAD-u u avgust, koje će biti objavljeno u petak.
“I dok će još jedno Fedovo podizanje kamatnih stopa verovatno uzrokovati konsternaciju na investicionim tržištima, ne vidim isti nivo neizvesnosti koji smo imali u decembru, kod prvog podizanja kamatnih stopa u SAD-u, nakon 10 godina ere jeftinog novca. Očito je da iz Fedovih delovanja ove godine su svesni globalnih rizika, uticaja njihovih poteza na te rizike i bilo kakvog potencijalnog negativnog uticaja na američke ekonomiju, kao i uticaja od rasta kursa dolara i da rade na tome da ponešto od toga reši”, kaže Shane Oliver, strateg pri AMP Capital Sydneyu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Samsung i Apple su jedine kompanije koje prave novac od smartfona
Next Menadžer proizvodnje, najunosnije zanimanje u Silicijumskoj dolini

You might also like

Dinar obara novi rekord

Dinar će danas dostići novu rekordnu vrednost prema jedinstvenoj valuti u ovoj godini, i ojačaće prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče, a zvanični srednji kurs će iznositi

Azijske berze: Blagi pad indeksa

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago pale, kao i dan pre na Wall Streetu, jer nema značajnijih vesti koje bi podstakle tržišta.

Dinar na novom rekordu, srednji kurs 118,4779

Zvanični srednji kurs u petak iznosi 118,4779 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije, a to je ujedno i nova najviša

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply