Dolar na najvišim nivoima prema švajcarskom franku i japanskom jenu u poslednje dve nedelje

Dolar na najvišim nivoima prema švajcarskom franku i japanskom jenu u poslednje dve nedelje

Vrednost američke valute prema švajcarskoj i japanskoj porasla je na međunarodnim tržištima deviza na najviše nivoe u poslednje dve sedmice nakon ocene predsednice američke centralne banke da su argumenti za podizanje kamatnih stopa u SAD-u ojačali u poslednjih nekoliko meseci zbog poboljšanja na tržištu rada i očekivanja umerenog privrednog rasta.

Kurs dolara porastao je prema jenu protekle nedelje 1,72 odsto, na 101,93 jena, dok je prema švajcarskoj valuti dosegao nivo 0,9788 franaka, najviše u dve sedmice.

Obzirom da Evropska centralna banka i dalje provodi mere labave monetarne politike, a američke Federalne rezerve razmatraju mogužnost pooštravanja , dolar je tokom nedelje dobio na vrednosti i prema evru, ojačavši 1,3 odsto, te se u petak evrom trgovalo po ceni 1,1198 dolara.

Tokom prošle nedelje vrednosti najvažnijih svetskih valuta kretale su se u uskom rasponu, u očekivanju govora predsednice Fed-a Janet Yellen na godišnjem skupu predstavnika centralnih banaka u Jackson Hole-u, od kojeg su se investitori nadali jasnim signalima u vezi kamatnih stopa – hoće li one rasti ove godine?

Međutim, u svom govoru Yellen nije jasno dala do znanja da će kamatne stope odmah porasti, već je poručila da podizanje kamatnih stopa treba biti postepeno. Zbog toga je kurs dolara, u vrlo nervoznoj trgovini u petak na svetskim tržištima, oslabio prema najvažnijim valutama.

Ipak, potom je ojačao, jer su trgovci ponovno procenili izjave Janet Yellen uzimajući u obzir i nešto kasnije izrečene poruke potpredsednika Feda Stanleya Fischera, koji je za CNBC izjavio da je i dalje aktualno povećanje kamatnih stopa do kraja godine.

“Gledano u celini, ne samo izjave Yellen nego svih Fedovih zvaničnika, čini se da će kamatne stope rasti. Jedini negativni rizik vidim u tome što je do kraja godine ostalo svega tri zasedanja Feda, a vreme ističe. Obzirom na istoriju Fed-a teško je očekivati povećanje kamatne stope više od jednom u godini”, smatra Minh Trang, trgovac devizama u Silicon Valley banci.

Federalne rezerve su posljednji puta povećale kamatne stope u decembru prošle godine, nakon 10 godina provođenja ultra-labave monetarne politike.

Očekivanja investitora oko povećanja kamatnih stopa već u septembru su porasla, tako da 36 odsto tržišnih učesnika očekuje taj potez na Fedovom zasedanju narednog meseca, dok je još u sredu to očekivalo njih 21 odsto. U mogućnost podizanja kamatnih stopa u decembru, sada veruje njih 63,7 odsto, u poređenju sa prethodno zabeleženih 51,8 odsto.

Previous Pokeburgeri, posebno kreirani burgeri inspirisani pokemonima donose zaradu
Next Svetske berze: Investitori nervozni, indeks straha porastao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze porasle nakon britanskih izbora

Na evropskim berzama u petak ujutro su cene akcija porasle, a najviše u defanzivnim sektorima jer ulagači traže sigurnost nakon šokantnih rezultata izbora u Britaniji koji bi mogli izazvati dodatna previranja

Srednji kurs 118,5005 dinara za evro

Dinarje danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs je 118,5005 dinara za jedan evro.

Društvo 0 Comments

Naknada za upravnike naplaćivaće se preko Infostana

Minimalna naknada za prinudne profesionalne upravnike u Beogradu naplaćivaće se preko Infostana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply