Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

Narodna banka Srbije ocenjuje da je makroekonomska slika u Srbiji bolja od očekivanja analitičara i institucija poslednjih nekoliko godina. Zabeležen je industrijski rast, naročito prerađivačke industrije, ali i građevinske i automobilske.

Rast BDP-a u 2015. iznosio je 0,74 posto, dok u 2016. očekujemo rast od 2,5 posto, a u 2017. rast od 3 posto, navodi se u kabinetu guvernera.

Razlog uspeha je u ovom periodu rast ulaganja i manje izvozno orijentisani projekti. Smanjena je spoljna ravnoteža i ublaženi rizici po rast.

Projekcija rasta BDP-a za 2016. revidirana je, uz uvažavanje povoljnih kretanja od početka godine.

Najveći doprinos rastu BDP-a prošle i ove godine daju investicije, mahom izvozno orijentisane, kao i rast uvoza opreme, novoodobrenih investicionih kredita i pokazatelja građevinskog sektora. Neto priliv stranih direktnih investicija u poslednjih 18 meseci iznosio je 2,6 milijardi evra.

Industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja je u prvoj polovini godine povećana za 6,1 posto međugodišnje, pri čemu je taj rast dominantno vođen prerađivačkom industrijom, a ne baznim efektom kod rudarstva i energetike. Istovremeno, rast izvoza robe i usluga je nastavljen i on u prvih šest meseci ove godine iznosi 10,5 posto međugodišnje. U okviru prerađivačke industrije rast proizvodnje beleži 18, a izvoza 19 od 24 oblasti.

Rast građevinske industrije

Na rast proizvodnje uticao je i građevinarski sektor, koji je u prvoj polovini ove godine bio najbrže rastući sektor, sa stopom od oko 10 posto međugodišnje, što potvrđuju i drugi brojni pokazatelji. U tom periodu broj izdatih građevinskih dozvola veći je za 12,2 posto, vrednost izvedenih radova za 11,2 posto, a proizvodnja građevinskog materijala za 12 posto.

Ovaj rast podržavaju nova zakonska rešenja u oblasti gradnje, kao i uspešnija realizacija državnih investicija – konsolidovani kapitalni rashodi su u prvoj polovini ove godine povećani za preko 40 posto.

Projekcija rasta BDP-a za 2017. godinu

Centralna banka očekuje da rast BDP-a u 2017. godini iznosi oko 3 odsto.

Na rast će uticati industrija, građevinarstvo i pojedini uslužni sektori, dok će se sa druge strane oporaviti potrošnja, porasti investicije i neto izvoz.

Foto: fcaspace.com

Foto: fcaspace.com

NBS je ukalkulisala smanjenu dinamiku proizvodnje u kragujevačkom Fiatu, ali ističe da su i druge manje kompanije iz automobilskog sektora značajni izvoznici. Iako je smanjen izvoz automobila, NBS beleži rast izvoza motornih vozila i autokomponenata u prva dva kvartala u iznosu od 85 miliona evra.

“Kao i kod svake projekcije, rizici postoje i naviše i naniže i u ovom trenutku procenjujemo da su ti rizici simetrični. Ključni rizik po projekciju vidimo po osnovu brzine privrednog rasta naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera i kretanja na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima, kao i uticaja agrometeoroloških uslova na rezultate poljoprivrede”, zaključuju u NBS.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Potencijal na papiru: Tek 0,5 posto zemljišta pod organskom proizvodnjom
Next Loš učinak srpskih korporacija u prvih šest meseci

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Irska najbrža rastuća ekonomija EU, treću godinu zaredom

Irska je u 2016. godini ostvarila ekonomski rast od 5,2 odsto, podaci su Centralnog statističkog zavoda.

Najvažnije vesti 0 Comments

Steen Jakobsen: Oprez usmeren na obveznice i zašto Kina vlada svetom

U kratkom makroekonomskom osvrtu glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen skreće pažnju na signale koje ne treba ignorisati.

Makroekonomija 0 Comments

Povećanje minimalca najmanje 4 posto

Odluka za povećanje minimalne cene rada biće doneta do polovine septembra, što je i zakonski rok za određivanje minimalca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply