Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

Narodna banka Srbije ocenjuje da je makroekonomska slika u Srbiji bolja od očekivanja analitičara i institucija poslednjih nekoliko godina. Zabeležen je industrijski rast, naročito prerađivačke industrije, ali i građevinske i automobilske.

Rast BDP-a u 2015. iznosio je 0,74 posto, dok u 2016. očekujemo rast od 2,5 posto, a u 2017. rast od 3 posto, navodi se u kabinetu guvernera.

Razlog uspeha je u ovom periodu rast ulaganja i manje izvozno orijentisani projekti. Smanjena je spoljna ravnoteža i ublaženi rizici po rast.

Projekcija rasta BDP-a za 2016. revidirana je, uz uvažavanje povoljnih kretanja od početka godine.

Najveći doprinos rastu BDP-a prošle i ove godine daju investicije, mahom izvozno orijentisane, kao i rast uvoza opreme, novoodobrenih investicionih kredita i pokazatelja građevinskog sektora. Neto priliv stranih direktnih investicija u poslednjih 18 meseci iznosio je 2,6 milijardi evra.

Industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja je u prvoj polovini godine povećana za 6,1 posto međugodišnje, pri čemu je taj rast dominantno vođen prerađivačkom industrijom, a ne baznim efektom kod rudarstva i energetike. Istovremeno, rast izvoza robe i usluga je nastavljen i on u prvih šest meseci ove godine iznosi 10,5 posto međugodišnje. U okviru prerađivačke industrije rast proizvodnje beleži 18, a izvoza 19 od 24 oblasti.

Rast građevinske industrije

Na rast proizvodnje uticao je i građevinarski sektor, koji je u prvoj polovini ove godine bio najbrže rastući sektor, sa stopom od oko 10 posto međugodišnje, što potvrđuju i drugi brojni pokazatelji. U tom periodu broj izdatih građevinskih dozvola veći je za 12,2 posto, vrednost izvedenih radova za 11,2 posto, a proizvodnja građevinskog materijala za 12 posto.

Ovaj rast podržavaju nova zakonska rešenja u oblasti gradnje, kao i uspešnija realizacija državnih investicija – konsolidovani kapitalni rashodi su u prvoj polovini ove godine povećani za preko 40 posto.

Projekcija rasta BDP-a za 2017. godinu

Centralna banka očekuje da rast BDP-a u 2017. godini iznosi oko 3 odsto.

Na rast će uticati industrija, građevinarstvo i pojedini uslužni sektori, dok će se sa druge strane oporaviti potrošnja, porasti investicije i neto izvoz.

Foto: fcaspace.com

Foto: fcaspace.com

NBS je ukalkulisala smanjenu dinamiku proizvodnje u kragujevačkom Fiatu, ali ističe da su i druge manje kompanije iz automobilskog sektora značajni izvoznici. Iako je smanjen izvoz automobila, NBS beleži rast izvoza motornih vozila i autokomponenata u prva dva kvartala u iznosu od 85 miliona evra.

“Kao i kod svake projekcije, rizici postoje i naviše i naniže i u ovom trenutku procenjujemo da su ti rizici simetrični. Ključni rizik po projekciju vidimo po osnovu brzine privrednog rasta naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera i kretanja na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima, kao i uticaja agrometeoroloških uslova na rezultate poljoprivrede”, zaključuju u NBS.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Potencijal na papiru: Tek 0,5 posto zemljišta pod organskom proizvodnjom
Next Loš učinak srpskih korporacija u prvih šest meseci

You might also like

Najvažnije vesti 2 Comments

Izveštaj DRI: Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena na blizu 11 milijardi dinara

Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena su na 10,92 milijarde dinara, što je oko 63 odsto njenih ukupnih potraživanja , pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Makroekonomija 1Comments

Revizija Dodd-Frankova zakona, banke oduševljene, stručnjaci upozoravaju na mogućnost ponavljanja recesije

Američki predsednik Donald Tramp preduzeo je prve korake u labavljenju zakonskih propisa u sektoru finansijskih usluga. Prvi od njih je izvršni dekret kojim se naređuje revizija “Dodd-Frank” zakona iz 2010.

Makroekonomija 0 Comments

Održana sednica vlade Srbije sa predstavnicima Svetske banke

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin na tematskoj sednici pohvalila je rad Vlade Srbije i naglasila da je evidentna pozitivna promena u poslednjih par godina koja se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply