Potencijal na papiru: Tek 0,5 posto zemljišta pod organskom proizvodnjom

Potencijal na papiru: Tek 0,5 posto zemljišta pod organskom proizvodnjom

Pre nekoliko godina trista proizvođača organske hrane, danas dve hiljade. Interesovanje za organsku hranu je sve veće, a potencijal našeg zemljišta tek je načet sa učešćem manjim od pola procenta.

Proces proizvodnje je striktan, a proizvodi moraju biti sertifikovani da bi mogli na strana tržišta.

Najviše proizvođača organske hrane nalazi se u Vojvodini. Veliki potencijal prepoznaje se u južnoj i zapadnoj Srbiji. Ipak, učešće organske proizvodnje u ukupnom zemljištu iznosi tek oko 0,44 odsto.

Rast izvoza 500 posto

Napredak, međutim, postoji. U 2014. godini 9.000 hektara bilo je zasađeno organskim kulturama, dok je danas 15.000 hektara. Od 300 proizvođača, danas ih ima 2.000.

Foto: wholefoodsmarket.com

Foto: wholefoodsmarket.com

“Izvoz organskih proizvoda je za tri godine porastao za oko 500 odsto”, kaže Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Sve što bi proizveli, moglo bi da se izveze. Evropska unija najviše traži naše jabuke, smrznute kupine i maline, pojedine žitarice, lekovito bilje i povrće. Vrednost izvoza organskih proizvoda u 2015. godini iznosio je 19,6 miliona evra. Među njima najviše je smrznutog i sušenog voća. Organski proizvodi iz Srbije završili su u Nemačkoj, Holandiji, SAD. Vrednost uvoza organskih proizvoda prošle godine bila je oko 4.400.000 evra.

Danska će u narednim godinama postati u potpunosti organska država. A put do Danske je dalek.

Za izvoz potrebna veća ulaganja

Foto: Andrija Vozar, vok.org.rs

Foto: Andrija Vozar, vok.org.rs

Proizvođač organskog povrća iz Kisača, Andrija Vozar, obrađuje 15 hektara zemljišta sertifikovanog za organsku proizvodnju. Ima stabilno tržište u Srbiji, pa nije razmišljao o izvozu.

On objašnjava da količine robe u organskoj proizvodnji nisu velike, a za izvoz je potrebno povećati površine. To zahteva veliko ulaganje, ali i čekanje od minimum dve godine, kako bi se zemljište pripremilo za sertifikovanje.

Da bi poljoprivrednici ušli u biznis sa organskom proizvodnjom, potrebno je da se sertifikuju, a to mogu da urade u nekoliko sertifikacionih kuća ili mogu sklopiti ugovor o kooperaciji sa većim proizvođačima.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Novosti.rs
Previous 5 stvari koje su mi pomogle da postanem milioner sa 22 godine
Next Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Velika Britanija: Prodaja automobila na 12-godišnjem maksimumu

Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji skočila je u januaru na 12-godišnji maksimum, uprkos zabrinutosti zbog posledica Brexita, pokazali su podaci iz tog sektora. 

Telekomunikacije 1Comments

Telekom Srbija isplaćuje akcionarima dividendu 15,32 dinara po akciji

Akcionarima Telekom Srbija biće isplaćena dividenda u bruto iznosu 15,32 dinara po akciji, objavljeno je danas iz tog preduzeća.

Beogradska berza: Prekinut uzlazni trend, Aerodrom dotakao 1.400 RSD

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je skroman promet uz korekciju berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply