Dimitrije Boarov: Previše mali udeo javnih preduzeća u dobiti srpske privrede

Dimitrije Boarov: Previše mali udeo javnih preduzeća u dobiti srpske privrede

Iako je srpska privreda prošlu godinu završila u plusu, javna preduzeća učestvovala su u dobiti sa samo 8,3 milijarde dinara, piše u komentaru za Novi Magazin ekonomski analitičar Dimitrije Boarov.

Čista dobit privrede Srbije u 2015. godini iznosila je 143,8 milijardi dinara. Ukupno 485 javnih preduzeća, koja posluju sa više od 40 odsto kapitala u Srbiji, u toj dobiti učestvovala sa samo 8,3 milijarde dinara.

“Ako pažnju suzimo na javna i preduzeća u potpunoj ili delimičnoj državnoj svojini videćemo da je došlo do nekoliko bitnih pomeranja – u najvećim preduzećima najčešće ‘nadole’, a retko ‘nabolje'”, kaže Boarov.

Foto: getty

Foto: getty

Finansijski rezultat NIS-a je posledica pada cena sirove nafte na svetskom tržištu za čak 70 odsto.

Ipak, ovaj analitičar primećuje da glavni prihod NIS-a, u većinskom vlasništvu ruskog Gazpromnefta, potiče od valorizacije sirove nafte koja se ispumpava u samoj Srbiji.

“Cene benzina kod nas nisu ni prepolovljene, a cene ulazne sirovine u rafinerije NIS-a jesu.”

Konsolidovana dobit Telekoma

Što se tiče Telekoma, protivnici prodaje stranom investitoru “nemaju čemu da se raduju”, smatra Boarov.

Foto: telekom

Foto: telekom

Pad dobiti NIS-a doveo je na vrh liste najprofitabilnijih preduzeća Telekom Srbiju. Ova kompanija u državnom vlasništvu, ostvarila je dobit od 16,32 milijarde dinara u 2015. Ovde je problem, navodi Boarov, to što se ovom “šampionskom rezultatu” moraju dodati i slabi rezultati zavisnih preduzeća u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Tako, “konsolidovana dobit” pada na 14,67 milijardi dinara, što je manje od rezultata iz 2014. godine.

Telekom nije imao razlog za stagnaciju profita, a pored toga, “debelo preplaćena investicija” u Republici Srpskog je bila čisto političko ulaganje.

Železara Smederevo

Koliko je dobit svih 485 javnih preduzeća u Srbiji od 8,3 milijarde dinara mala, Boarov ilustruje gubitkom Železare Smederevo od 17,5 milijardi dinara. “Duplo više od dobiti svih državnih preduzeća u Srbiji.”

Izvor: Gdeinvestirati.com/NoviMagazin
Previous Air France: Destinacije iz snova po hit cenama od 465 EUR
Next Italija proglasila vanredno stanje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Bugarska među najmanje zaduženim državama u Evropi

Bugarska je jedna od najmanje zaduženih država u Evropi, uprkos tome što je spoljni dug prošle godine uvećan za 1,5 milijardi evra.

Banke i finansije 0 Comments

Veliko interesovanje za privatizaciju Komercijalne banke

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker izjavio je danas da je očigledno da postoji veliko interesovanje kada je reč o privatizaciji te banke, što je, kako je rekao, odlična

Kompanije 0 Comments

U narednih šest meseci dolazak Alibaba grupe u Srbiju

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je jutros da se dolazak kineske Alibaba grupe na srpsko tržište može očekivati u narednih pola godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply