Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

27-godišnji advokat iz Singapura, Darren Tay osvojio je Svetski šampionat u besedništvu. Iz analize njegovog govora možemo naučiti dosta o javnom nastupu.

U konkurenciji od preko 30 hiljada takmičara širom sveta, Tay je prošao nekoliko rundi takmičenja i pobedio sa govorom “Najmudriji, najtrajniji”.

Tay u svom govoru priča o siledžiji iz detinjstva, što mu je kasnije u životu pomoglo da se suoči sa sopstvenim demonima.

Javni nastup nije jednostavan za mnoge ljude. Iz Tayevog nastupa možemo naučiti neke trikove. Prvo pogledajte video.

Odmah na početku razoružava publiku

Kao što se može videti na snimku, Tay ulazi na pozornicu, na momenat zuri u publiku a onda oblači par gaćica. Stavlja ruke na kukove, da bi naglasio donji veš preko krojenog odela i počinje priču o siledžiji koji ga je u detinjstvu naterao da obuče sličan par gaćica preko pantalona i tako hoda po školi.

Ovo je mogao ispričati na bolan način, ali se Tay odlučio na blažu varijantu.

Na ovaj način, učinio je da se publika oseća udobno. Kada se svi smeju, mnogo su otvoreniji za ono što imate da im saopštite.

Govornici ne moraju da ispričaju šalu da bi do ovoga došlo, ali moraju bez obzira na kontekst, razbiti tenziju.

Razvija poruku

Svaka efektivna prezentacija, bilo na takmičenju u besedništvu ili u konferencijskoj sali, mora da ima poruku koju će publika odneti sa sobom.

Tayova poruka je da smo mi sopstvene siledžije, a da je najbolji način da se sa tim pomirimo prihvatanje prisustva negativnih misli. To je mnogo bolje od ignorisanja. On je koristio ličnu priču kako bi ilustrovao kakve posledice je na njega ostavilo maltretiranje i na taj način razvio poruku koju je publika odnela sa sobom.

Dozvoljava da poruka vodi njegov govor

Dok je pisao govor za javni nastup, Tay se prvo fokusirao na zabavni aspekt govora, u želji da ispriča zanimljivu priču, ali ju je samo razvodnio. Onda mu je mentor savetovao da ga poruka vodi kroz pisanje govora, a da će se zabavni elementi sami pojaviti.

Efektivno koristi govor tela

Početnici često drže ruke previše blizu lica, što sugeriše da su nervozni, ili previše nisko, što odvlači pažnju. Idealna pozicija za ruke je u visini pupka.

Tay vrlo kontrolisano koristi govor tela, on maše rukama, približava se publici na jedan vrlo efektan način.

Alat, u ovom slučaju donji veš, Tay koristi kao metaforu za sram. Kada ih skida i odbacuje, to naglašava njegovu poruku – ne moramo živeti sa sramom i žaljenjem.

Vodi dijalog sa publikom

Dobri govornici čine da publika oseća da se obraća direktno njima.

Pored prenošenja lične poruke, sa kojom se publika mnogo lakše poistovećuje, Tay im postavlja retorička pitanja i uvodi ih u konverzaciju.

Pre odlaska sa bine, on deli savet publici da prigrle svoju ranjivost tokom teških trenutaka i rade sa drugima kako bi izašli iz te borbe.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous 10 navika zbog kojih vas ne podnose ni šef ni saradnici
Next Kusuma Chumpuree-Reyntjes: Možemo da predvidimo šta će biti viralni hit

You might also like

Društvo 0 Comments

Hong Kong – najskuplji grad za strane radnike

Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini na prvom mestu se našao Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konsultantske kompanije Mercer.

Karijera 2 Comments

Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Ministarstvo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse, piše “Blic”.

Društvo 1Comments

Sezonski posao: Dnevnica u inostranstvu i do dva puta veća nego u Srbiji

Berači voća i povrća, ugostiteljski radnici, turistički vozači, prodavci sladoleda – samo su neka od traženih zanimanja na početku sezone privremenih poslova.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply