Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

27-godišnji advokat iz Singapura, Darren Tay osvojio je Svetski šampionat u besedništvu. Iz analize njegovog govora možemo naučiti dosta o javnom nastupu.

U konkurenciji od preko 30 hiljada takmičara širom sveta, Tay je prošao nekoliko rundi takmičenja i pobedio sa govorom “Najmudriji, najtrajniji”.

Tay u svom govoru priča o siledžiji iz detinjstva, što mu je kasnije u životu pomoglo da se suoči sa sopstvenim demonima.

Javni nastup nije jednostavan za mnoge ljude. Iz Tayevog nastupa možemo naučiti neke trikove. Prvo pogledajte video.

Odmah na početku razoružava publiku

Kao što se može videti na snimku, Tay ulazi na pozornicu, na momenat zuri u publiku a onda oblači par gaćica. Stavlja ruke na kukove, da bi naglasio donji veš preko krojenog odela i počinje priču o siledžiji koji ga je u detinjstvu naterao da obuče sličan par gaćica preko pantalona i tako hoda po školi.

Ovo je mogao ispričati na bolan način, ali se Tay odlučio na blažu varijantu.

Na ovaj način, učinio je da se publika oseća udobno. Kada se svi smeju, mnogo su otvoreniji za ono što imate da im saopštite.

Govornici ne moraju da ispričaju šalu da bi do ovoga došlo, ali moraju bez obzira na kontekst, razbiti tenziju.

Razvija poruku

Svaka efektivna prezentacija, bilo na takmičenju u besedništvu ili u konferencijskoj sali, mora da ima poruku koju će publika odneti sa sobom.

Tayova poruka je da smo mi sopstvene siledžije, a da je najbolji način da se sa tim pomirimo prihvatanje prisustva negativnih misli. To je mnogo bolje od ignorisanja. On je koristio ličnu priču kako bi ilustrovao kakve posledice je na njega ostavilo maltretiranje i na taj način razvio poruku koju je publika odnela sa sobom.

Dozvoljava da poruka vodi njegov govor

Dok je pisao govor za javni nastup, Tay se prvo fokusirao na zabavni aspekt govora, u želji da ispriča zanimljivu priču, ali ju je samo razvodnio. Onda mu je mentor savetovao da ga poruka vodi kroz pisanje govora, a da će se zabavni elementi sami pojaviti.

Efektivno koristi govor tela

Početnici često drže ruke previše blizu lica, što sugeriše da su nervozni, ili previše nisko, što odvlači pažnju. Idealna pozicija za ruke je u visini pupka.

Tay vrlo kontrolisano koristi govor tela, on maše rukama, približava se publici na jedan vrlo efektan način.

Alat, u ovom slučaju donji veš, Tay koristi kao metaforu za sram. Kada ih skida i odbacuje, to naglašava njegovu poruku – ne moramo živeti sa sramom i žaljenjem.

Vodi dijalog sa publikom

Dobri govornici čine da publika oseća da se obraća direktno njima.

Pored prenošenja lične poruke, sa kojom se publika mnogo lakše poistovećuje, Tay im postavlja retorička pitanja i uvodi ih u konverzaciju.

Pre odlaska sa bine, on deli savet publici da prigrle svoju ranjivost tokom teških trenutaka i rade sa drugima kako bi izašli iz te borbe.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous 10 navika zbog kojih vas ne podnose ni šef ni saradnici
Next Kusuma Chumpuree-Reyntjes: Možemo da predvidimo šta će biti viralni hit

You might also like

Karijera 3 Comments

Dobro plaćeni poslovi u Srbiji: Plata od 1.000 do 4.000 EUR

Dok je prosečna plata u Srbiji skoro 400 evra, postoje i poslovi na kojima se može zaraditi i mnogo veći iznos.

Karijera 0 Comments

Do velikih zarada uz 15 saveta

“Porodično bogatstvo je novac koji nijedan pojedinac neće potrošiti”, piše Business insider. Will i Bill Bonner autori su knjige Porodična bogatstva: Kako napraviti porodično bogatstvo i održati ga sledećih 100 godina.

Karijera 0 Comments

“Eurofiber” traži 30 radnika svih nivoa edukacije

Firma “Eurofiber” DOO u Ćupriji, koja se bavi proizvodnjom obavijenog prediva, traži 30 proizvodnih radnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply