Šarčević: Nećemo da fabrikujemo vukovce, ulaganje u kadrove

Šarčević: Nećemo da fabrikujemo vukovce, ulaganje u kadrove

Prosveta je prioritet, treba krenuti od najmlađih, a finski model smo mogli uvesti još pre 30 godina, kaže za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević, naglasivši da će sindikati učestvovati u reformi školstva.

Svaka reforma zahteva saradnike, a Šarčević ih vidi u članovima sindikata, koji su već imali sastanak sa Ministarstvom prosvete.

Zahtevi sindikata su “vrlo normalni i realni” i moraju se ispuniti, kazao je ministar za N1.

Reforme od najmlađih

Kao što se i kuća zida od temelja, i reforme je potrebno početi od najmlađe dece.

“Prvi korak je da vidimo gde smo. Ja pričam da je prosveta prioritet od kad znam za sebe. Mora da se krene još od najmlađe dece”, rekao je Šarčević.

On smatra da treba da se teži “finskom modelu”, koji smo, kako je rekao, mogli da primenimo još pre 30 godina.

Ulaganje u kadrove

Prethodni ministar Srđan Verbić imao je lošiju početnu poziciju od njegove, i mnoge stvari je dobro uradio. Međutim,  nije izrađen dobar plan obuke nastavnika, već se više išlo na sređivanje škola.

“Ja sam za obrnutu varijantu, da se ulaže u ljudstvo, bolje dobar profesor u nesređenoj školi nego obrnuto. Mi možemo da napredujemo, imamo jako dobrih i pametnih nastavnika.”

Informatika kao obavezan predmet

Šarčević je rekao da informatika mora da bude obavezan predmet, a da je o tome već razgovarao sa Nacionalnim prosvetnim savetom.

“Mi idemo na eksterno ocenjivanje, idemo na državnu maturu, da ne bude fabrikovanje vukovaca. Ovde je bojazan za radna mesta, postoji potreba da ih obučimo da bolje rade. Slaba nam je školska uprava, inspekcija”, naveo je on.

Foto: Mladen Šarčević, zelenaucionica.com

Foto: Mladen Šarčević, zelenaucionica.com

Mladen Šarčević je pre ministarske pozicije bio generalni menadžer Obrazovnog sistema “Ruđer Bošković”. Završio je PMF u Beogradu. Ovaj menadžer osnovao je nekoliko privatnih škola u Srbiji i regionu, između ostalog gimnaziju “Milutin Milanković” i ekonomsku školu “Kosta Cukić”.

Kaže da se ceo život bavio svojim poslom, a ne politikom. Na mesto ministra došao je iz iskrene želje da unapredi kvalitet svih nivoa obrazovanja.

Izvor: Gdeinvestirati.com/FoNet, N1
Previous Preduzetničke firme se lako otvaraju, još lakše zatvaraju
Next Veterinarski zavod: Pad prihoda 25,2 odsto u prvih šest meseci

You might also like

Mladen Šarčević: Ove godine za nauku izdvojeno 130 miliona evra

Danas je na Beogradskom sajmu počeo deseti Festival nauke, a ministar prosvete Mladen Šarčević je na otvaranju rekao da je ove godine za nauku izdvojeno 130 miliona evra.

Najvažnije vesti 0 Comments

Za prosečnu potrošačku korpu potrebno je 36.069 dinara

Povećanjem minimalne cene rada za 143 dinara po satu, čija primena počinje od iduće godine, minimalna zarada biće veća za 2.262 dinara i iznosiće 24.882 dinara.

Društvo 0 Comments

O digitalnoj fabrikaciji prvi put u regionu

„FABelgrade 2016“ prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i „fab lab“ konceptu biće održana 14. i 15. maja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply