Joseph Stiglitz: Projekat jedinstvene valute u Evropi nije uspeo

Joseph Stiglitz: Projekat jedinstvene valute u Evropi nije uspeo

Jedinstvena evropska valuta je politički projekat, a sledeći korak je bio međusobno približavanje evropskih zemalja.

Ipak, politika nije bila dovoljno snažna da završi taj projekat.

Da biste napravili uspešnu jedinstvenu valutu morali ste da shvatite da takođe oduzimate najvažnije instrumente za prilagođavanje u situacijama ekonomskog šoka, kao što je to bio slučaj sa recesijom iz 2008. godine.

“Oduzeli ste kamatne stope. Oduzeli ste mehanizme prilagođavanja valute, ali niste uveli ništa što može da ih zameni”, kaže nobelovac Joseph Stiglitz i dodaje da su stvari postale još gore.

“Zato što su vezali ruke evropskim zemljama tako što su rekli da moraju da ograniče deficit i dug. I rekli su centralnoj banci da se fokusira samo na inflaciju. Da ne obraćaju nikakvu pažnju na zaposlenost, poslove, finansijsku stabilnost. Verovali su da će nekako sve to funkcionisati, da će politički ispasti kako treba i da će, eventualno, to stvoriti neophodne institucije”, kaže Stiglitz.

Ekonomski, mislili su da će tržište učiniti da stvari ispadnu kako treba, jer ako održavate deficit i dug na niskom nivou, uz nisku inflaciju, automatski će doći do pune zaposlenosti i brzog rasta. Pa, nije uspelo. A teorija je govorila da će uspeti.

Ono što se već događa je da partije centara koje su podržavale evro, gube podršku birača. Vidite to iz istraživanja u istraživanje. I ljudi se okreću ekstremnim partijama. Tu leži opasnost.

Izvor: Novosti.rs
Previous Sindikat "Nezavisnost": Nijedna ponuda za Galeniku nije adekvatna
Next Wall Street: Pad zbog sektora sirovina i zdravstva

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Grčka postigla dogovor sa kreditorima, stiže novi paket pomoći

Grčka vlada saopštila je jutros da je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o uslovima za novi paket pomoći, posle višemesečnih pregovora. 

Svetske berze 0 Comments

Saxo Bank: Nintendo precenjen zbog Pokemanije

Akcije Nintenda dostigle svoj vrhunac. Investitori treba da razmotre zauzimanje kratke pozicije, kaže Peter Ganry iz Saxo Bank.

Telekomunikacije 1Comments

Rekordna dobit Pošte Srbije u 2016. godini

Pošta Srbije je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 26,63 milijarde dinara, dok su ukupni rashodi bili 22,75 milijardi, čime je, nakon odbijanja poreza, obezbeđen neto dobitak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply