Wall Street: S&P 500 i Nasdaq blizu rekorda, podaci sa tržišta nekretnina pogurali akcije

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq blizu rekorda, podaci sa tržišta nekretnina pogurali akcije

U utorak su akcije na američkoj berzi zatvorile u pozitivnoj teritoriji zbog optimističnih podataka o prodaji novih kuća u SAD i veće od očekivanja pretkretnice u evropskom privatnom sektoru.

Nasdaq Composite je u jednom trenutku dotakao rekord, a slično se dogodilo i sa S&P 500, ali su se oba indeksa vratila niže pred zatvaranje. S&P 500 indeks je porastao 0,2 posto na 2,186.90 poena. Osam od deset S&P 500 sektora je bilo u dobitku, vođeno rastom od 0,8 posto akcija materijala. Nasdaque Composite indeks je porastao 0,3 posto na 5.260,08 poena, dodirujući u pojedinim trenucima sopstveni rekord od 5,275.74.

Dow Jones indeks je do zatvaranja porastao 0,1 posto, na 18,547.30 poena, zbog rasta akcija Nike za 1,6 posto i Cisco Systems za 1,14 posto.

Tržište nekretnina

Dobri podaci sa tržišta nekretnina doprineli su snažnom rastu akcija. Broj prodatih novih kuća na američkom tržištu je u julu porastao 12,4 posto na godišnjem nivou. Broj prodatih kuća najviši je u poslednjih devet godina – 654 hiljada kuća.

PHLX indeks građevinskih kompanija ojačao je 1,8 posto.

“Ovo iznenađenje sa tržišta nekretnina je potrebno tržištu, naročito zbog prošlogodišnjih lošijih podataka trgovinskih lanaca”, kaže strateg u Voya Financial Karyn Cavanaugh.

Novi podaci sa tržišta nekretnina i bolji od očekivanja izveštaj za drugi kvartal iz Toll Brothersa daje signal da američka ekonomija nastavlja da pruža znake jačanja.

Oporavak nakon Brexita

Znakovi da se evropska ekonomija oporavlja u nedeljama nakon britanskog referenduma dalo je pozitivan signal za akcije, naročito od kada je nekoliko američkih kompanija  nazvalo takozvani Brexit kao “vetar u suprotnom smeru”.

IHS Markit objavio je preliminarne podatke o PMI indeksu koji se podigao na 53,3, što je iznad 53, što su očekivali ekonomisti. Brojka iznad 50 indicira ekspanziju.

“Preliminarni PMI podaci su pozitivni za američko tržište”,  kaže investicioni strateg u Russel Investments-u Wouter Sturkenboom.

Dolar bez promene, nafta skočila

Investitori suzdržano čekaju sastanak Feda i ekonomista u Džekson Holu u petak. Tržište predviđa da će se stopa povećati u septembru sa 24 posto šanse, sa prethodnih 18%. Verovatnoća da se to desi u decembru je 54 posto, sa prethodnih 52 posto.

 

Dolar se nije značajno menjao u utorak. ICE dolarov indeks DXY je blago porastao na 94,54 poena.

Fjučersi na sirovu naftu su krenuli u suprotnom smeru nakon izveštaja koji sugeriše da bi Iran mogao da zamrzne proizvodnju. WTI sirova nafta popela se na 48,10 dolara po barelu, nakon što je danima bila ispod 47 dolara.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Iskorišćenost linije Beograd - Njujork 80 odsto
Next Azijske berze: Nikkei skočio zbog slabijeg jena, automobilski sektor na dobitku

You might also like

Svetske berze 0 Comments

MMF: Smanjena prognoza rasta za Veliku Britaniju i SAD

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Velika Britanija i SAD imaće manji privredni rast ove godine nego što je ranije predviđeno.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Akcije Impola porasle 6,8 odsto, Komercijalnu oborio novi gubitak

Četvrti dan zaredom nastavljen je pad domaćeg tržišta akcija uz solidnu investicionu aktivnost na nekolicini akcija.

Evropske berze: Ulagači obeshrabreni podacima iz Kine

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro indeksi su blago pali jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineske ekonomije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply