Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

Posle skoro 30 godina, Univerzitet u Kembridžu vraća pismene prijemne ispite. Kandidati koji ove godine budu polagali ovaj pismeni tekst odgovaraće na šarenolika pitanja iz raznih oblasti.


The Mail on Sunday objavio je neka od potencijalnih pitanja, kakva su se davno pojavljivala na ovim testovima.
Pitanja se kreću od matematičkih i logičkih do tema eseja inspirisanih stavom George Orwella, koji je smatrao da su “neke ideje toliko pogrešne da samo inteligentne osobe mogu verovati u njih”.

Nakon polaganja pismenog testa, kandidati imaju i eliminacioni intervju sa predstavnicima Univerziteta. Tamo će im postavljati nezgodna pitanja kao što je “Zašto ne dopustimo menadžerima Ikea lanca da upravljaju državom umesto političara?”

Pokušajte da odgovorite na pitanja. Rešenja su na drugoj strani.

1. Telad uzgojena za ishranu uzgajaju se u izuzetno okrutnim uslovima i imaju kratak i surov život. Postoji mnogo drugog mesa na raspolaganju, poput jagnjetine, a osobe koje jedu meso i zabrinute su zbog okrutnosti prema ovim životinjama treba da izbegavaju teletinu i konzumiraju jednu od alternativa. Koja tvrdnja odgovara navedenoj pretpostavci?

a) Životinjama treba dopustiti da žive što je moguće duže pre nego što budu pojedene

b) Telad ne treba uzgajati za potrošnju njihovog mesa

c) Metode koje se koriste u uzgoju drugih životinja nisu podjednako okrutne

d) Životinje imaju pravo na humano tretiranje

e) Ljudi koji jedu meso i zabrinuti su zbog tretiranja životinja ne jedu teletinu

2. Albert kaže: “Sve što Caroline kaže je istina.” Betty kaže: “Sve što ja kažem je laž.” Caroline kaže: “Sve što David kaže je istina.” David kaže: “Sve što Caroline kaže je laž.” Samo jedna osoba govori istinu. Koja?

a) Albert

b) Betty

c) Caroline

d) David

3. Ovo je mesingani držač papira koji prikazuje Thomas Leslie Fullerove inicijale. Koji od ponuđenih odgovora ne predstavlja bočnu stranu predmeta kada se postavi na sto (na bilo koju stranu)?

Foto: dailymail.co.uk

Foto: dailymail.co.uk

Pages: 1 2

Previous Pritisci zbog Srbijagasa: Dokle se stiglo sa reorganizacijom?
Next Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

You might also like

Karijera 0 Comments

“Isključivanje” od posla u slobodno vreme obaveza ili lični izbor?

Prema istraživanju sindikata skoro svaki treći zaposleni u Francuskoj nikada se ne isključuje sa službene elektronske pošte i drugih sistema komunikacije, a pokazalo se da neki od tih radnika ne

Makroekonomija 0 Comments

Očekuje se novi aranžman sa MMF-om

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovaraće danas u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije.

Društvo 0 Comments

Naftni fondovi kao lek protiv “holandske bolesti”

“Holandska bolest” je naziv skovan 1977. godine u časopisu “The Economist” kako bi opisao pad holandskog proizvodnog sektora nakon otkrića prirodnog gasa u Severnom moru tokom 60-tih godina prošlog veka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply