Pritisci zbog Srbijagasa: Dokle se stiglo sa reorganizacijom?

Pritisci zbog Srbijagasa: Dokle se stiglo sa reorganizacijom?

Energetska zajednica ponovo šalje upozorenja zbog kašnjenja reorganizacije JP Srbijagas. Polovinom oktobra očekuju se i kazne.


Posle upozorenja, slede i kazne, od kojih je prva uskraćivanje prava glasa u toj organizaciji čiji je naša zemlja osnivač.
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, poručuje da se na reorganizaciji radi ali zbog obimnosti posla to “zahteva još vremena”.

Vlada je prošle godine dala saglasnost za reorganizaciju Srbijagasa pa je preduzeće razdvojilo delatnosti – na trasport i distribuciju. Energetska zajednica je u martu već opomenula Srbiju i tada je obećano da će od 1. jula nova preduzeća i pravno i funkcionalno biti samostalna.

Kopač: Srbijagas apsolutni monopolista

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

“Nije nama do kažnjavanja, mi bi želeli da se nešto promeni ali Srbijagas stvarno blokira sve reforme u Srbiji. Ta komercijlna delatnost mora biti ravnopravna sa drugim konkurentima na tržištu, koje sada nema”, rekao je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

“Zbog toga je Srbijagas apsolutni monopolista”, dodaje on.

 

Bajatović i Antić: Restruktuiranje u toku, treba vremena

U Srbijagasu tvrde da sve rade po zakonu i da će ispuniti obaveze.

Foto: Bajatović i Antić, e-novine.com

Foto: Bajatović i Antić, e-novine.com

“U toku je finansijsko restrukturiranje i popis imovine Srbijagasa, kako bismo znali čime raspolažemo. Dve nove firme su već formirane. Sistematizacija radnih mesta je u najvećem delu završena, ali zbog razdvajanja preduzeća Srbijagasu će biti potrebni novi radnici”, kaže generalni direktor ove kompanije.

I resorni ministar poručuje da Srbijagas nastavlja reorganizaciju u skladu sa odlukom Vlade i uz podršku MMF-a i Svetska banke.

“Mi smo napravili značajne korake i u restruktuiranju i u planovima njihove finasijske konsolidacije. Naravno pred nama je implementacija, implementacija je uvek teška ali verujem uz podršku Svetske banke, koja ima ekspertski tim, koja nam je partner u ovom poslu, da ćemo to realizovati u skladu sa tom dinamikom koja je predviđena”, naveo je ministar energetike Aleksandar Antić.

Savić: Dvostruki aršini

Stručnjaci ne spore da Srbijagas treba što pre da reši orgnizacione promene i dugove kako bi poslovao profitabilno.

Foto: Ljubodrag Savić

Foto: Ljubodrag Savić

Ali kažu, da to ne sme da bude smetnja na putu ka Uniji jer i neke zemlje članice još nisu razdvojile delatnosti u svojim gasnim preduzećima.

“Postoje neki dvojni aršini, a to u Srbiji naravno nije od juče, to nažalost postoji više decenija i nekako moramo kao država ili kao Vlada naći način kako da to ako ništa drugo nazovemo pravim imenom, i da ga smestimo u kontekst tamo gde pripada”, ističe profesor Ekonomskog Fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Srpsko tržište gasa je liberalizovano i pored Srbijagasa ima još 33 snabdevača. Veći pritisak u Udruženju za gas vide kao težnju što boljeg tržišnog pozicioniranja trgovaca.

Izvor: Rts.rs
Previous Imlek i zvanično napustio Beogradsku berzu
Next Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Slovenija: Dobit domaćih banaka 146 miliona evra

Bilansna suma bankarskog sastava u prvom je kvartalu zabeležila dalji pad ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem marta dostigla 37 milijardi evra.

Trgovina 0 Comments

Capitol Park Rakovica dobija novi deo, otvaranje u oktobru

Nakon uspešnog otvaranja dva ritejl parka tokom 2017. godine i najave za početak izgradnje Capitol Parka u Leskovcu, britanska kompanija Poseidon grupa zajedno sa svojim partnerom, belgijskom kompanijom Mitiska REIM,

Kompanije 0 Comments

Evropska komisija pokrenula istragu protiv Srbije zbog čelika

Nekoliko dana nakon što je kineski “He Steel” zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika, piše “Politika” u izdanju od subote.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply