Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

U telefonskom razgovoru ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerrija razmatrane su opcije konkretnih akcija protiv terorista u Siriji.

“Razgovarali smo o situaciji u Siriji, uključujući Alepo, gde vladine trupe uz pomoć ruske vojske sprovode humanitarne operacije, kao i o izgledima za zajedničke akcije Rusije i SAD u borbi protiv terorista na osnovu ranije postignutih sporazuma”, kazao je Lavrov.

U telefonskom razgovoru, na inicijativu američke snage, dvojica visokih diplomata su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je pozvao SAD da “iskoristi svoj uticaj na Kijev kako bi ih upozorio zbog provokacija i ohrabrio dijalog sa Donbasom”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova i dodaje da je tema razgovora bila i primena svih stavkli Minskog sporazuma, navodi agencija TAS S.

Kerry će se u petak sastati u Ženevi sa Lavrovom radi razgovora o sukobima u Siriji i Ukrajini, najavio je danas njegov portparol, prenosi AFP.

Američki državni sekretar, koji se trenutno nalazi u poseti Nigeriji, izrazio je juče nadu da će se ove nedelje sastati sa Lavrovom, podseća francuska agencija.

Vašington i Moskva su već nedeljama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne saradnje u borbi protiv džihadističke grupe Islamske države u Siriji, dodaje francuska agencija.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?
Next Erdogan: Nema opravdanja, SAD da isporuči Gülena

You might also like

Geopolitika

Ukrajina: Požar u skladištu municije, evakuisano 20.000 stanovnika

U skladištu municije u gradu Balakleja u Ukrajini dogodila se jutros eksplozija koja je izazvala požar i seriju detonacija, nakon čega je evakuisano 20.000 stanovnika.

Geopolitika

Rusija: U Idlibu pogođeno skladište sa hemijskim oružjem; Sirijski pobunjenici pozvali na osvetu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je grad u provinciji Idlib “bio izložen otrovnim sredstvima”, kada je u vazdušnim napadima pogođen arsenal oružja koji je u rukama pobunjenika.

Geopolitika

Sirija: Velike borbe oko Alepa, pobunjenici pokrenuli ofanzivu

Sirijski pobunjenici pokrenuli su veliku ofanzivu kako bi povratili kontrolu nad jedinim putem koji povezuje delove Alepa sa područjem pod njihovom kontrolom.