Ko su kupci Galenike?

Ko su kupci Galenike?

Potencijalni strateški partner za 25 odsto vlasništva u nekadašnjem farmaceutskom gigantu platiće najmanje sedam miliona evra. Ko su kompanije zainteresovane za kupovinu Galenike?

Kompletne ponude za strateško partnerstvo dostavile su kompanije Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije i EMS S.A. iz Brazila i jedan Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Potencijalni kupci jesu krupne kompanije na nacionalnom novou, ali nisu globalni igrači, piše list ‘Danas’.

Cadila Pharmaceuticals Limited

Indijska kompanija sa sedištem u Ahmedabadu postoji još od 1951. godine, a trenutno proizvodi i prodaje lekove u 85 zemalja sveta. Fokus kompanije Cadila jena inovacijama i istraživanjima u raznim oblastima, a specijalizovani su za istraživanja u 12 oblasti među kojima su lečenje kardiovaskularnih bolesti, antibiotici, antidiabetici, analgetici, imunologija. Na novim dostignućima u ovim oblastima radi 300 naučnika.

Brazilski EMS

Kompanija EMS S.A. je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu. Trenutno zapošljava 4.500 radnika, a ima dve fabrike, obe u državi Sao Paolo. EMS sarađuje sa brojnim poznatim kompanijama u ovoj industriji i prisutna je u 30 zemalja sveta. Postoji već 66 godina, a prema podacima iz 2012. imala je prihod od nekih 2,8 milijardi dolara.

Rusko-britanski konzorcijum

Treći zainteresovani ponuđač jeste Konzorcijum u kom su britanski Frontier Pharma Limited i ruski LLC NPA Petrovax Pharm. Kompanija iz Velike Britanije postoji od aprila ove godine i nema mnogo podataka o njoj, osim da je sedište firme u Londonu, kao i da je direktor tridesetjednogodišnji Britanac Kiran Najdo.

S druge strane, njihov partner u ovom poslu je ruska kompanija koja ove godine slavi 20 rođendan, i lider je, kako tvrde na svom sajtu, u farmaceutskoj industriji Rusije, naročito kada je reč o inovativnim rešenjima. Najpoznatiji su po lekovima grippol i polyoxidonium, a za potrebe vakcinacije protiv gripa na nacionalnom nivou pre dve godine napravili su 13,5 miliona vakcina grippol plusa. Pre tri godine ova kompanija postala je deo Interros grupe, jedne od najvećih investicionih kompanija u Rusiji (metal, infrastruktura, nekretnine, turizam). Interros je bio i glavni finansijer najskupljih Olimpijskih igara u istoriji, Zimskih igara u Sočiju pre dve godine. Procenjuje se da je vrednost imovine ove ruske kompanije nekih 15 milijardi dolara.

U Galenici 1.400 zaposlenih, strateški partner bi zadržao polovinu

Galenika trenutno ima nešto više od 1.400 zaposlenih, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2015, dug kompanije je veći od 17 milijardi dinara. Prihod kompanije u prošloj godini bio je 5,6 milijardi dinara, od toga 5,2 milijarde je od prodaje, a rashodi za isto vreme bili su 5,58 milijardi dinara. Umesto planirane neto dobiti od 1,2 milijarde dinara, Galenika je 2015. završila u minusu od 1,8 milijardi dinara.

foto: srbijadanas.com

foto: srbijadanas.com

Plan države je da se na pet godina u firmu dovede strateški partner koji bi popravio saldo Galenike. Međutim, prema navodima nekih medija, država u slučaju da ovaj tender ne uspe ima i rezervnu opciju, koja podrazumeva otpis većeg dela duga od nekih 130 miliona evra.

Neposredno pre nego što će Komisija proglasiti sve tri ponude uspelim, novi ministar privrede Goran Knežević rekao je da veruje da su ljudi iz administracije prethodnog Ministarstva privrede odabrali najbolji način i da će uskoro biti rešen jedan od gorućih problema, a to je pitanje Galenike.

Prema pisanju Blica, ponuđači ne planiraju da zadrže svih 1.400 radnika, već samo polovinu.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Danas.rs, Blic.rs
Previous Beogradska berza: Blok transakcija Nedić agrara doprinela prometu
Next Steen Jakobsen: Ako želite da zaradite, zanemarite šta Fed radi

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Banka Engleske zadržala REPO kamatu na 0,25 odsto

Danas je britanska centralna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,25 odsto, uprkos skoku inflacije koji je prouzrokovala neizvesnost zbog Brexita.

Kompanije 0 Comments

Aerodrom traži konsultanta za razvoj novih linija

Aerodrom “Nikola Tesla”, koji je u avgustu zabeležio rekordan mesečni broj putnika, traži konsultanta koji će mu pomoći u razvoju novih linija u narednom periodu.

Kompanije 0 Comments

Zbog nameštanja cena piva kazna od 90 miliona evra

Nekoliko maloprodavaca kažnjeni su od strane Nemačke Federalne kancelarije za kartele sa ukupno 90,5 miliona evra zbog nameštanja cena piva.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply