Wall Street: Oštar pad energetskog sektora

Wall Street: Oštar pad energetskog sektora

Američke akcije su u ponedeljak zatvorile na nižim novoima zbog oštrog pada cena nafte. Fjučersi nafte prekinuli su sedmodnevni dobitni niz i završili oštro u negativnoj teritoriji.

Investitori su trgovali oprezno, odustajući od velikih opklada pred govor Janet Yellen u Džekson Holu u petak. Ukupna trgovina bila je vrlo tanka i zbog kraja sezone objave poslovnih rezultata. Juče je na američkim berzama zamenjeno 5,3 milijardi akcija, dok je 20-dnevni prosek oko 6,4 milijardi akcija.

Dow Jones indeks je pao 0,12 posto na 18,529 poena, dok je Nasdaq Composite indeks porastao 0,12 posto na 5,244 poena.

Loše vesti za naftu

WTI sirova nafta na Njujorškoj berzi za septembarske isporuke pala je za 3 posto na 47,05 za barel, a za oktobarske isporuke za 1,12 posto. Akcije S&P 500 iz energetskog sektora pratile su kretanje nafte, pa su pale 0,9 posto, najviše od svih ostalih sektora. Ukupno, S&P 500 indeks pao je 0,06 posto, na 2.182 poena.

Prošle sedmice su cene nafte′ skočile preko 8 posto, zbog nade ulagača da će se postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje na postojećim nivoima. Međutim, vesti o rastu broja bušotina u SAD, rastu isporuka iz Nigerije i Iraka i izvoza iz Kine juče su negativno uticali na cene nafte.

Pfitzer preuzima Medivation

Od važnijih vesti, Pfitzer je potvrdio planove za preuzimanje biotehničke kompanije Medivation za 14 milijardi dolara. Akcije Pfitzera opale su 0,4 posto, dok su akcije Medivationa poskočile 19,74 posto.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Investitori zaobilaze Srbiju: Visoke takse, porezi i doprinosi
Next Azijske berze: Pad automobilskog sektora zbog jačeg jena

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprez na berzi, izbori u Britaniji pritiskaju funtu

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je funta pod pritiskom jer izbori u Britaniji nisu ni jednoj stranci osigurali čvrstu većinu u parlamentu.

Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Snažniji dolar i rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama spustile su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima ispod nivoa 40 dolara za barel.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprez na kraju nedeljne trgovine

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply