John Hardy: Da li će Yellen staviti Fed u nezavidan položaj?

John Hardy: Da li će Yellen staviti Fed u nezavidan položaj?

Šta će Yellen pružiti na sastanku u Džekson Holu u petak i da li Fed menja dugoročnu monetarnu politiku piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.

Jedino Brexit i posledična slabost funte ostaju jedini pokazatelji da glavne valute imaju puls.

Opsesija medija koja traje izvesno vreme oko verovatnoće i tajminga sledećeg Fed-ovog povećanja referentne kamatne stope je već prevaziđena jer je sada pitanje da li će Fed podići stope jednom u narednih 12 do 18 meseci ili to neće uopšte učiniti. A zbog toga što je irelevantnih 25 poena jedina neizvesnost politike Fed-a na relevantnom horizontu tržišnih očekivanja, kretanja na deviznom tržištu su nastavila da gube amplitudu, gde jedino Brexit i posledična slabost funte ostaju jedini pokazatelji da glavne valute imaju puls.

Odgovarajući alati monetarne politike

Retka prilika da se čuje mišljenje najvažnijih svetskih centralnih banaka.

U petak će predsednica Fed-a Janet Yellen govoriti na veoma zapaženom godišnjem Džekson Hol Simpozijumu Fed-a u Kanzas Sitiju.

Foto: Jenet Yellen, AP

Foto: Jenet Yellen, AP

To je retka prilika da se čuje mišljenje najvažnijih svetskih centralnih banaka o široj slici politike i da se skrene sa kratkoročnog fokusa na to kada će i da li će Fed povećati kamatne stope. To što pojačava iščekivanje ovog govora nije samo očito neslaganje zvaničnika Fed-a oko potrebe za narednim povećanjem kamatne stope, već je takođe znak da neki od zvaničnika nisu uvereni da su trenutni alati monetarne politike odgovarajući za ono što tišti američku ekonomiju u dužem roku.

Williams i Fischer daju “mučnu sliku”

Prvo, predsednik Federalnih rezervi u San Francisku John Williams – ključni saradnik Janet Yellen u Fed-u u San Francisku – je objavio rad u kojem tvrdi da je ravnotežna kamatna stopa mnogo niža nego što je bila ranije, čime se povećava opasnost da politikom određena kamatna stopa lebdi oko ili ispod nule i da će recesija biti duža i gora zbog toga što monetarna politika ne može da ima onoliku kontrolu kao što je to ranije bio slučaj. Da bi se ovo izbeglo, Williams ukazuje na mere fiskalne politike i druge (kao što je targetiranje nominalnog BDP-a – u suštini štampanje puta do nominalnog, ako ne do realnog rasta).

Foto: Stanley Fischer, wsj.net

Foto: Stanley Fischer, wsj.net

Isto tako, potpredsednik Fed-a , Stanley Fischer, obratio se javnosti ovog vikenda i doveo u pitanje to da li je monetarna politika odgovarajući alat koji će da izvuče američku ekonomiju iz dugoročnih izazova kao što je spor rast produktivnosti. On pak ukazuje na „efektivnu fiskalnu i regulatornu politiku“ kao na produktivniji način.

Sve to daje mučnu sliku, naročito imajući u vidu da Fischer ima veoma značajan položaj u Fed-u, a Williams je povezan sa Yellen od vremena bila na čelu Fed-a u San Francisku. Dodatno zbunjuju i nedavno agresivno zagovaranje rasta kamatnih stopa koje je došlo od predsednika Fed-a u Njujorku, Williama Dudleya i čak od strane predsednika Fed-a u San Francisku Johna Williamsa.

Pomirljivo ili agresivno?

Ulozi su veoma veliki ako Fed zaista menja dugoročnu politiku, umoran od ćoška u koji je sateran.

Ali da li će Yellen u petak išta pružiti? Ona je veoma oprezna još od stupanja na čelo Fed-a početkom 2014. godine. I da li će promenu politike Fed-a u odnosu na dugoročna posmatranja tržište shvatiti kao pomirljivost ili agresivnost?

Foto: wsj.net

Foto: wsj.net

Sa jedne strane, priznanje da se Fed nalazi u novom svetu u kome je rast teško dostižan predstavlja pomirljivost jer je toFed koji neće biti sklon ratu kamatnih stopa jer ne vidi da se inflacija vraća dok ne dođe do jakog fiskalnog stimulansa i strukturne reforme. Time bi se delovalo na osetljivost tržišta na dolazne podatke. Sa druge strane, bilo koji kratkoročni skok kamatnih stopa je agresivan zbog toga što tržište veruje da će Fed najverovatnije povećati kamatnu stopu samo jednom u narednih 12 meseci. Da li Fed može umesto toga da u dva navrata za kratko vreme poveća stope i da sledeće godine kaže novom Kongresu i Predsedniku da je sada na redu „njihov potez“?

U suštini, Fed koji predvodi Yellen bi mogao da dovede do vlastite degradacije, pošto su Alan Greenspan i Ben Bernanke više od 25 godina delovali kao bogovi, pokazujući da nisu u stanju da odgovore na dugoročne potrebe ekonomije. Ulozi su veoma veliki ako Fed zaista menja dugoročnu politiku, umoran od ćoška u koji je sateran. Ako u petak bude rečeno išta zanimljivo, biće svakako obazrivo formulisano ili samo posredno nagovešteno. Ali ako značajna poruka bude prenesena, ma kako indirektno, uticaj na valutna tržišta koja su željna novih dešavanja bi mogao da bude zaista veliki.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Poreklom iz Teksasa, John J. Hardy (Džon Hardi) je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. John Hardy je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vučić: Ministarski tim za IT sektor
Next 30 Evropskih univerziteta čiji studenti najviše zarađuju

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Mario Draghi: Rast inflacije u evrozoni privremen, ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je da su monetarni podsticaji i dalje potrebni za privredni oporavak u Evropskoj uniji uprkos rastu inflacije u evrozoni.

Najvažnije vesti 0 Comments

Nouriel Roubini: Brexit bi mogao da otera Britaniju u recesiju

Britanija bi mogla da se suoči sa recesijom i gubitkom radnik mesta ukoliko izglasa izlazak iz Evropske unije na referendumu koji se održava u četvrtak, smatra profesor Ekonomije Nouriel Roubini.

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Plate veće za 10 odsto, a penzije za 5 odsto

U 2018. godini plate zaposlenima u javnom sektoru – prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, sudstvu, kulturi, policiji i vojsci biće povećane za 10 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply