Poslednja šansa nekadašnjeg giganta “Toza Marković”

Poslednja šansa nekadašnjeg giganta “Toza Marković”

Okončan stečaj u kikindskoj kompaniji “Toza Marković” tek je jedan korak u nizu oporavka. Predstoji desetogodišnji plan reorganizacije u novoj etapi preduzeća koje ovih dana slavi 150 godina poslovanja.

Nekadašnji gigant industrije građevinskog materijala je iz akcionarskog preimenovan u deoničarsko društvo. Javno preduzeće “Srbijagas” je većinski vlasnik sa udelom od 65 odsto, što iznosi oko 10 miliona evra.

Osnovni kapital Toze procenjen je na 16 miliona evra, a dug poveriocima iznosi 24 miliona evra.

Ilić: Neće biti lako, konkurencija je oštra

Ako se Tozom bude upravljalo “domaćinski”, mogu se ostvarivati ozbiljni ekonomski rezultati, kaže u intervjuu za novosadski list Dnevnik novoimenovani direktor Vladimir Ilić.

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

“Fabrika izlazi na tržišnu utakmicu sa ozbiljnim teretom dugova od 24 miliona evra, koje je u obavezi da vrati poveriocima u klasi jedan, pre svega bankama”, kaže Ilić.

Fabrika “”Toza Marković” ima grejs period od godinu dana, a svaka tri meseca je u obavezi da poveriocima vraća po 650 hiljada evra.

Ilić objašnjava da ovo neće biti lako, s obzirom da je konkurencija oštra, a Toza umesto da ulaže u razvoj, prvenstveno mora da vraća dugove.

Tozom upravlja Nadzorni odbor sa zamenicom direktora Srbijagasa Blaženkom Mandić, a uključeni su i predstavnici EPS-a, “Voda Vojvodine”, Erste banke i Banke Intesa. Menadžment fabrike donosi odluke tek nakon saglasnosti Nadzornog odbora, koji vrši strateško upravljanje.

Proizvodnja ispod kapaciteta

Planom reorganizacije, definisan je obim proizvodnje od 35 miliona crepova i 2,5 miliona kvadrata pločica. Prema tom planu, biće pokriveni svi tekući troškovi, i uredno će se vraćati dugovi poveriocima. Svako povećanje proizvodnje i prodaje značiće ulaganje u razvoj.

Kapacitet fabrike iznosi 100 miliona crepova godišnje, a trenutno bez problema može da se proizvodi od 50 do 60 miliona crepova. Proizvodi se koliko može da se proda, a čak trećina proizvodnje se izvozi u Rumuniju.

Ugovor sa 630 radnika potpisan je na 3 meseca, da bi fabrika preživela. Predviđeno je da 260 radnika bude primljeno na neodređeno vreme.

“Da postoji ekonomsko opravdanje bio bih jako srećan da imamo 800 radnika, što bi značilo proizvodnju 60 miliona komada crepova i 2,8 miliona kvadrata keramičkih pločica. Sa postojećim brojem radnika u ovoj godini ostvariće se proizvodnja 35 miliona komada crepova i 1,8 miliona kvadrata pločica”, objašnjava Ilić za Dnevnik.

Razvojni planovi

U planu je povećanje proizvodnje pločica, koje nisu brend fabrike, već se proizvode za Keramiku “Jovanović” i ENMON.

Foto: vesti.rs

Foto: vesti.rs

Ilić dodaje da su konkurenti “jedan ili tri koraka ispred”, i da se u periodu reorganizacije mora razmišljati o razvoju.

“Imamo planove da u grejs periodu od narednih godinu dana automatizujemo jednu liniju i ulažemo, da bismo dobili potreban nivo kvaliteta koje tržište očekuje”, kaže Ilić.

Za svako ulaganje fabrika mora sama obezbediti sredstva i dobiti zeleno svetlo od većinskog vlasnika, jer banke ne odobravaju kredite preduzećima u reorganizaciji.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Dnevnik.rs
Previous Porez od 10 odsto prihvatljiviji za manje stanove
Next Za inovativne ideje fond daje 300.000 evra bespovratnih sredstava

You might also like

Industrija 0 Comments

Geox zapošljava 220 ljudi do kraja jula

Do kraja ovog meseca, kompanija Geox u Vranju, u kojoj trenutno radi 1.080 radnika, će zaposliti još 220 Vranjanaca, objavljeno je na sajtu grada Vranja.

Kompanije 0 Comments

Srbija: Na “crnoj listi” 271 firma

Sve je veći broj rukovodilaca sa zabranom ili ograničenjem u poslovanju i raspolaganju novcem, čime je broj loših firmi na “crnoj listi” u Srbiji dostigao 271.

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply