Porez od 10 odsto prihvatljiviji za manje stanove

Porez od 10 odsto prihvatljiviji za manje stanove

Kada bi poreska stopa na izdavanje stanova bila niža, bilo bi sklopljeno mnogo više ugovora o zakupu, smatraju agenti za nekretnine.

Da se situacija na tržištu izdavanja stanova menja, pokazuje i činjenica da studenti nisu, kao po običaju, već u avgustu pohrlili u agencije u potrazi za stanom.

“Mnogo bi bilo bolje kada bi ta stopa bila manja, porez od 10 odsto bio bi sasvim prihvatljiv za jeftinije stanove”, kaže za Tanjug Slobodan Milošević, menadžer agencije Vila.

On dodaje da će najavljena strožija kontrola naplate poreza od stanarine sigurno uticati na cene. Tek posle sezone će se videti da li je bilo nekog pomeranja cena.

Porez između 7 i 8 odsto

Foto:www.nltimes.nl

Foto:www.nltimes.nl

Da je porez za izdavanje stanova od 20 odsto previsok za stanodavce, smatra i vlasnik agencije Slavija rent Srđan Lončarević. On smatra da bi trebalo primeniti iskustva iz Evrope, gde je u većini zemalja ovaj porez između sedam i osam odsto.

Jedini razlog zašto stanodavci ne plaćaju ovaj porez jeste to što je “20 odsto previše, a cene u padu”, kaže Lončarević.

On očekuje da će se studenti aktivirati tek sredinom septembra, a osnovni razlog je besparica.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Tanjug.rs
Previous Let do Dortmunda sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki"
Next Poslednja šansa nekadašnjeg giganta "Toza Marković"

You might also like

Energetika i naftna industrija

Doha: Nema dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte, sledeći sastanak u junu

Razgovori u glavnom gradu Katara između 16 proizvođača nafte o ograničavanju proizvodnje tog energenta završen je bez rezultata, saopštio je novinarima nigerijski ministar za naftu.

Makroekonomija

Statistika: Najbolja ekonomska godina za Srbiju u poslednjih 25 godina, rast BDP-a 2,74 odsto

Ukupna ekonomska aktivnost u 2016. godini, merena bruto domaćim proizvodom i iskazana u stalnim cenama, ostvarila je, kako se procenjuje, realni rast od 2,744 odsto u odnosu na 2015, objavio

Nekretnine

Šta treba znati o porezu na prenos apsolutnih prava?

U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava, koji