Jemen: Stotine hiljada na maršu podrške Hutima

Jemen: Stotine hiljada na maršu podrške Hutima

Više stotina hiljada Jemenaca marširalo je juče u Sani u znak podrške pobunjenicima iz šiitskog pokreta Huti i i njihovom savezniku, bivšem jemenskom predsedniku Aliju Abdulahu Salihu.

Marš u jemenskoj prestonici, koja je pod kontrolom pobunjenika, organizovan je u znak podrške novom kombinovanom vladajućem savetu, koji su pobunjenici i Salih najavili krajem prošlog meseca.

Međunarodno priznata vlada i Ujedinjene nacije su ga, međutim, odmah odbacile, navodi AP.

Salih je, nakon što je više od tri decenije bio na vlasti, bio primoran da se povuče 2012. godine usled protesta tokom “arapskog proleća”.Jemenske snage, lojalne vlade, koja podržava kolacija oko Saudijske Arabije, vode borbu protiv šiitskih pobunjenika i pristalica Saliha.

Huti su zauzeli Sanu 2014. godine, a koalicija koju podržavaju SAD počela je ofanzivu protiv njih u martu 2015. godine.

Izvor:Tanjug
Previous Vaterpolisti Srbije osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama
Next Novi podsticaji za poljoprivrednike nakon analize budžeta

You might also like

Društvo 0 Comments

Procene: 275 milijardi dolara do sada izgubljeno u sirijskom ratu

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Asad i Turska u “utrci” za Al-Bab, rizik od sudara dve strane

Al-Bab se potvrđuje kao jedno od najsloženijih bojnih polja u sirijskom građanskom ratu u kojem učestvuje mnoštvo lokalnih i stranih vojnih jedinica. Po najnovijim izveštajima svetskih agencija, Al- Bab je sa severa i

Geopolitika 0 Comments

Libijski haos: Vanredno stanje u Tripoliju

Vlasti u Tripoliju proglasile su jutros vanredno stanje u libijskoj prestonici, nakon što je najavljeno formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koju, nekoliko grupa koje kontrolišu grad, ne priznaju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply