Wall Street: Indeksi u blagom minusu, investitori oprezni zbog mogućnosti ranijeg povećanja kamata u SAD

Wall Street: Indeksi u blagom minusu, investitori oprezni zbog mogućnosti ranijeg povećanja kamata u SAD

Američke berze su u petak zatvorile u blagom minusu zbog neizvesnosti po pitanju vremena povećanja kamatnih stopa od američke centralne banke.

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto pod pritiskom pada akcija Wal-Marta za 2 odsto, dok je S&P 500 zatvorio u minusu 0,14 odsto, zbog slabijih rezultata komunalnog i telekomunikacionog sektora, koji su osetljivi na mogućnost povećanja kamatnih stopa.

Nasdaq indeks je zabeležio gubitak 1,77 poena, odnosno 0,03 odsto.

Na nedeljnom nivou, Dow Jones je oslabio 0,1 odsto a S&P 500 indeks 0,01 odsto. Nasdaq indeks je, naprotiv, ojačao 0,1 odsto, što je njegova 8 uzastopna nedelja rasta i najduži dobitnički niz u šest godina.

Na berzama se juče trgovalo vrlo oprezno zbog sve učestalijih nagoveštaja iz američke centralne banke o ranijem, nego što se očekivalo, povećanju kamata.

U četvrtak je John Williams, predsednik filijale Fed-a u San Franciscu, izjavio da bi voleo videti povećanje kamate “pre nego kasnije”, sugerišući da u Fed-u postoji struja koja se zalaže za povećanje kamata već u septembru.  Po njegovom mišljenju, moglo bi doći do pregrejavanja privrede ako kamate duže vreme ostanu niske i da bi se oklevanje s povećanjem kamata moglo pokazati preskupim za privredu.

Niske kamate već duže vreme podržavaju rast tržišta akcija, pa mogućnost povećanja cene novca do kraja godine drži ulagače na oprezu.

Pozitivno su poslednjih sedmica na tržište utcali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, ali je sezona objavljivanja kvartalnih izveštaja završena, pa s te strane više nema podsticaja.

“Indeksi su ovu sedmicu završili skoro nepromenjeni. Ušli smo u miran period, sezona poslovnih izveštaja je završena, a investitori su se odlučili na predah, dok se indeksi kreću oko rekordnih nivoa. Mislim da će naredni dani biti mirni u očekivanju jasnijih signala. U nedostatku poslovnih rezultata, mislim da će u fokusu investitora biti Fed”, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Izvor:Agencije
Previous Ban Ki Mun: Sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine bez većeg napretka
Next Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu, tehnološki sektor u fokusu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, dok se prati pad cena akcija u tehnološkom sektoru, započet juče na Wall Streetu.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar nastavlja pad

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, nakon pada cena nafte i odluke grupe G20 najvećih svetskih ekonomija da odustane od obećanja da će izbegavati trgovinski protekcionizam.

Deutsche berza i Londonska berza ugovorili spajanje

Londonska berza i Dojče berze (Deutsche Boerse) saopštili su danas da su dogovorili spajanje kojim će biti stvorena kompanija vredna 30 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply