Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, u petak je koštao 50,88 dolara, što je 1 US cent manja cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Barel američke sirove nafte poskupeo je 30 centi, odnosno 0,60 odsto i trgovao se po ceni 48,52 dolara. 

Međutim, cene oba tipa nafte su u protekloj nedelji zabeležile najveći rast u poslednjih nekoliko meseci“Brent” nafta je za nedelju dana poskupela 8,3 odsto, što najveći procentualni nedeljni dobitak od početka aprila. Američka nafta je na nedeljnom nivou ojačala 9,1 odsto, rezultat koji je poslednji put zabeležen početkom marta.

Od 2. avgusta cene “brent” i WTI nafte porasle su za više od 20 odsto, podstaknute očekivanjima de će veliki proizvođači na sastanku krajem septembra u Alžiru preduzeti mere za stabilizaciju tržišta. Dodatnu podršku cenama pružio je pad zaliha sirove nafte i benzina u Sjedinjenim Državama prethodne nedelje.

“Tržište je u ovom trenutku veoma osetljivo na svaku informaciju”, kaže Ric Spooner, tržišni analitičar u “CMC Markets”, dodajući da je skeptičan po pitanju posvećenosti OPEC-a da poradi na stabilizaciji tržišta, obzirom da je glavni prioritet svake članice da poveća svoj udeo na tržištu, makar to podrazumevalo i cenovni rat.

Izvor:Agencije
Previous Wall Street: Indeksi u blagom minusu, investitori oprezni zbog mogućnosti ranijeg povećanja kamata u SAD
Next Rio 2016: Rasprodat nameštaj iz objekata za Olimpijske igre

You might also like

Berza

Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana

Cene akcija japanskog industrijskog giganta i u četvrtak su zabeležile oštar pad, treći dan zaredom.Tako je vrednost Tošibe danas manja za 40 odsto u odnosu na 26. decembar.

Berza

Aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske 30. januara

Aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske u planiranom iznosu od 25 miliona KM posredstvom Banjalučke berze biće održana 30. januara.

Društvo

Pucnjava u Minhenu: Najmanje devet osoba poginulo, više povređeno

Policija u Minhenu saopštila je večeras da je devet osoba poginulo u pucnjavi u tržnom centru “Olimpija”, ali da još ne zna da li je to bio teroristički napad ili