Investitor objašnjava koje nekretnine su najisplativije ulaganje

Investitor objašnjava koje nekretnine su najisplativije ulaganje

Grant Cordone poseduje više od 4 hiljade stanova. Ovaj preduzetnik i autor mnogih bestselera objašnjava zašto su stambene zgrade njegova najbolja investicija.

Prema njegovom mišljenju, “nekretnine su najbolji način da vaše bogatstvo poraste”. Ali ne bilo koje nekretnine. Cordone ulaže u stambene jedinice već 25 godina.

Povraćaj investicije

Nekretnina u kojoj živite nije investicija jer ne ostvaruje povraćaj svakog meseca.

Foto: Grant Cardone, successfastlane.com

Foto: Grant Cardone, successfastlane.com

Ljudi misle da kupovinom kuće ili stana štede novac. Osim ukoliko nemate 20 miliona u kešu, nemojte to raditi. Jer, kako kaže Cardone za Entrepreneur, “stan ili kuću ćete isplatiti tek kada ostarite”. A ko želi da ima novac tek kada ostari?

Prema njegovim rečima, nekretnina u kojoj živite nije investicija jer ne ostvaruje povraćaj svakog meseca. Stoga, ova nekretnina nije imovina, već obaveza. I ne donosi vam prinos svakog meseca, već vi morate da plaćate.

Nekretnina vam oduzima mobilnost i vezuje vaš novac, tako da ga ne možete koristiti za realna sredstva.

Sektor nekretnina najviše pogoduje onim investitorima kojima ne odgovara volatilnost tržišta akcija. Ulaganje u komplekse stanova traži više kapitala, ali je jednostavnije za finansiranje. Iako na prvi pogled ne deluje tako, banke će radije odobriti kredit jer ovakva imovina svakog meseca generiše prihod.

Zašto stambene zgrade?

Izbegavajte rezidencije i stanove, i kupujte samo više stanova na jednoj adresi.

Cordone objašnjava zašto je ulaganje u stambene jedinice odlična stvar:

Kada uspete da dobijete predujam, lakše ćete dobiti kredit za izgradnju stambene zgrade. Recimo, za zgradu sa 49 stanova po jediničnoj ceni od 35 hiljada dolara, projektovani povraćaj iznosi 8 posto. Na uloženih 1.750.000 dolara za ovakvu stambenu zgradu, kada se oduzmu svi troškovi, svake godine dobijate 140.000 dolara slobodnog novca. U slučaju da uložite 450.000 sopstvenog novca i 1.300.000 iz kredita, svake godine ćete plaćati ratu oko 78.000 dolara. Na kraju vam ostane 62.000 dolara godišnje. Ovo ne možete zaraditi sa običnom nekretninom.

Cordone navodi primer kuće koju je izdavao u Hjustonu. Kada ga je napustio stanar, imao je problema da nađe novog. “Kada imate stan sa 16 jedinica, čak i kada je nekoliko njih prazno, i dalje vam se isplati. Što više vrata, to bolje”, piše Cordone za BusinessInsider.

Za investitore koji se odluče za ulaganje u stambene zgrade, Cordone za početak savetuje kupovinu od najmanje 17 stanova. Izbegavajte rezidencije i stanove, i kupujte samo više stanova na jednoj adresi.

Foto:www.panoramio.com

Foto:www.panoramio.com

U Srbiji su najpopularniji manji stanovi. Cene izdavanja jednosobnih jedinica u Beogradu kreću se od 150 do 400 evra, zavisno od delova grada. U Nišu se kreću od 70 evra, a u Novom Sadu od 100 evra. U Beogradu ima najviše dvosobnih stanova, zbog standarda koji je ranije postojao, pa se oni malo teže izdaju.

Najteže se izdaju luksuzni i skupi stanovi, koji mesecima, pa čak i godinama ne mogu da nađu stanare. Vlasnici ovakvih nekretnina čekaju pravog zakupca, i nisu spremni da spuste cenu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Odbojkašice Srbije obezbedile srebrnu medalju na Olimpijskim igrama
Next John Hardy: Podeljena mišljenja nakon sastanka FOMC, pad dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Svaki sedmi građanin u Srbiji pod hipotekom

Svaki sedmi građanin u Srbiji ima na svoje ime hipoteku, pokažuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, a vrednost nepokretnost koje služe kao obezbeđenje hipoteka iznosi više od 1,426 milijardi dinara, rekli

Poslovni prostor 0 Comments

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji. Najbrži

Tema dana 0 Comments

Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

Ukoliko ove nedelje bude usvojen nacrt novog kubanskog Ustava, u ovoj latinoameričkoj zemlji će opet postojati privatno vlasništvo u pravom smislu te reči.

2 Comments

  1. misko
    August 23, 11:03 Reply
    Tesko da se ovo isplati u Srbiji, Srbija je drzava koja polako nestaje, natalitet iz godine u godinu opada, posla sve manje tako da nas mladi napustaju i odlaze u razvijenije /uredjenije/ zemlje, sto jos vise pogorsava situaciju. Nekretnine PRESKUPE, a zakupu ce polako da pada cena. Jedina sansa da se ovo isplati i u Srbije je da se UNISTI poljoprivreda /selo/ i da dodje do MASOVNE migracije stanovnistva iz sela u gradove, sto se vec UVELIKO dogadja.
  2. Johan (bivsi Jovan)
    February 10, 17:40 Reply
    Ostace Zvezde Granda i drzavni sluzbenici pa neka uzivaju u svojim stanovima i u svojoj zenlji.

Leave a Reply