Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed neodlučan po pitanju podizanja kamata

Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed neodlučan po pitanju podizanja kamata

Cene akcija na američkim berzama u sredu su blago porasle nakon objavljivanja zapisnika sa poslednjeg zasedanja američke centralne banke.

Dow Jones je ojačao 0,12 odsto, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto a Nasdaq indeks 0,03 odsto.

Dan ranije ovi indeksi su zabeležili oštar pad jer su dva zvaničnika Fed-a nagovestila da je moguće povećanje kamata do kraja godine, možda već u septembru.

Međutim, juče objavljeni zapisnik s posljednjeg zasedanja Uprave federalnih rezervi pokazao je da su lideri američke centralne banke podeljeni po pitanju tempa i vremena podizanja kamatnih stopa.

“Uprkos želji nekih zvaničnika Fed-a da se kamate povećaju, još uvek nema saradnje privrede. Tržište se pribojava da će Fed povećati kamate u pogrešno vreme”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u “BB&T Wealth Management”.

Situacija na američkom tržištu rada već se mesecima poboljšava, pa se stopa nezaposlenosti kreće ispod nivoa od 5 odsto, što se smatra punom zaposlenošću.

Kako rastu i plate, deo zvaničnika Fed-a smatra da bi inflacija mogla ojačati, pa predlažu povećanje kamata.

Međutim, u drugom je tromesečju američka ekonomija porasla 1,2 odsto na godišnjem nivou, značajno manje od očekivanja, dok se inflacija i dalje kreće ispod ciljanog nivoa centralne banke od 2 odsto.

Zato analitičari smatraju da bi Fed trebao odložiti odluku o povećanju kamata u ovoj godini.

Niska cena novca jedan je od glavnih razloga rekordnih dostignuća berzanskih indeksa na Wall Street-u poslednjih sedmica.

Izvor:SEEBiz
Previous Šećerana TE-TO poslovala pozitivno, budućnost neizvesna
Next Mešoviti rezultati na berzama azijsko-pacifičkog regiona

You might also like

Dinar nastavio pad prema evru, NBS intervenisala na deviznom tržištu kako bi ublažila oscilacije kursa

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,7873 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost srpske valute prema evropskoj u ovoj

Svetske berze 1Comments

Investiranje u robe: Da li razlikujete kukuruz od nafte?

Iako je pristup sličan kao tržištu akcija i obveznica, roba se ključno razlikuje od ostalih investicija, što ulagači moraju uzeti u obzir. U ostatku teksta o robama pročitajte detaljno objašnjenje direktora sektora strategije

Najvažnije vesti 0 Comments

Bitcoin premašio cenu jedne unce zlata, sada vredi 2.500 dolara

Virtuelna valuta bitcoin dostigla je vrhunac – jedan bicoin vredi 2.500 dolara, a Japan je postao najveće tržište ove valute.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply