Sirija: Suspendovana radna grupa za humanitarnu pomoć, EU traži hitan prekid borbi u Alepu

Sirija: Suspendovana radna grupa za humanitarnu pomoć, EU traži hitan prekid borbi u Alepu

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći od početka avgusta nije stigao do oblasti u Siriji koje su pod opsadom i da je zbog toga do naredne nedelje suspendovao radnu grupu za humanitarnu pomoć, kao signal velikim silama.

Foto:www.cnn.com

Foto:www.cnn.com

On je pozvao na 48-časovnu pauzu u borbama, pre svega u Alepu, kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći i zamolio za “gest humanosti obeju strana”, prenosi AP.

Za uvođenje dvodnevne pauze, rekao je Mistura novinarima u Ženevi, biće potreban jak uticaj ne samo Rusije i SAD kao kopredsedavajućih grupe za podršku Siriji, već i drugih zemalja koje imaju uticaja na terenu.

On je rekao da je nedeljni sastanak radne grupe za humanitarnu pomoć ranije danas prekinuo posle samo osam minuta jer, kako je naveo, nema smisla održavati ga kada se dostavljanje pomoći odlaže.

Specijalni izaslanik UN za Siriju je rekao da planira da ponovo sazove sastanak radne grupe za humanitarnu pomoć naredne nedelje i izrazio uverenje da kopredsedavajuće Rusija i SAD i dalje žele nevojno rešenje za sukob u Siriji, navodi američka agencija.

EU traži hitan prekid borbi u Alepu

Evropska unija (EU) traži momentalni prekid borbi u Alepu kako bi se nesmetano nastavile humanitarne operacije i omogućilo dostavljanje pomoći, saopštila je šefica evropske diplomacije Federica Mogherini.

Kako je navedeno u saopštenju, nužno je “omogućiti evakuaciju ranjenika i bolesnika, dostavu humanitarne pomoći i obnovu najvažnijih infrastrukturnih objekata za isporuku vode i električne energije”.

Foto:joinfo.com

Foto:joinfo.com

Rusija spremna na 48-časovni prekid vatre u Alepu

Ruska vojska saopštila je danas da je spremna da podrži poziv Ujedinjenih nacija za prekid vatre u trajanju od 48 časova nedeljno kako bi omogućila dostavljanje humanitarne pomoći u sirijski grad Alepo.

Rusija je, kako je precizirao portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, spremna da podrži dopremanje humanitarne pomoći počevši od sledeće nedelje, preneo je AP.

On je naveo da bi Rusija podržala inicijativu pod uslovom da konvoji sa humanitarnom pomoći odlaze u delove Alepa koji su i pod kontrolom pobunjenika i pod kontrolom vlade.

Istakao je i da bi tačni datumi mogli da budu određeni na osnovu saradnje sa UN i nakon dobijanja garancija od SAD o bezbednom prolazu konvoja.

Konašenkov je naveo da bi se humanitarna pomoć mogla poslati iz turskog grada Gazijantepa ka istočnom delu Alepa preko puta Kasteljo, dok bi ruta prema zapadnom delu Alepa išla iz Handarata, a potom putem Kastelo.

Izvor:Tanjug
Previous Četvrta medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju
Next Beogradska berza: Slabo trgovanje, Bambi jedina milionska realizacija

You might also like

Tema dana 2 Comments

SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak dekret kojim se zabranjuje ulazak svim sirijskim izbeglicama u SAD na neodređeno vreme, a na listu se po potrebi mogu dodati i

Geopolitika 0 Comments

Ormuski moreuz: Američki razarač ispalio hice upozorenja na iranske vojne brodove

Američki razarač ispalio je tri hica upozorenja na četiri broda iranske Islamske revolucionarne garde, nakon što su im se oni velikom brzinom približili u moreuzu Ormuz.

Geopolitika 0 Comments

Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj poseti Iraku, pojačane borbe za oslobađanje Mosula

Američki ministar odbrane Ešton Karter (Ashton Carter) doputovao je danas u Bagdad gde će sa iračkim premijerom razgovarati o borbi protiv Islamske države (IS) i planovima za preuzimanje Mosula iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply