Poraslo tržište finansijskog lizinga u Srbiji

Poraslo tržište finansijskog lizinga u Srbiji

Broj novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu porastao je od početka 2016. godine za 28 procenata u odnosu na isti period prošle godine, dok je finansijska vrednost ugovora veća za 30 miliona evra, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Kako se navodi u današnjem saopštenju, novozaključeni ugovori o finansijskom lizingu dostigli su iznos od 139 miliona evra.

“Vrednost novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu je za 30 miliona veća nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast beleži sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, i to sa 37 na 58 miliona evra”, kaže Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS.

Prema njenim rečima, vrednost lizing ugovora za putnička vozila porasla je sa 39 miliona na 44 miliona evra, sektor mašina i opreme sa 30 miliona na 32 miliona evra, a sektor nekretnina za million evra.

Milenković dodaje da su među najvećim korisnicima finansijskog lizinga od početka godine bile kompanije iz oblasti saobraćaja i informisanja (50 miliona evra), trgovine na veliko i malo (23 miliona evra), građevinarstva (12 miliona evra), ali i rudarstva, prerađivačke industrije, poljoprivrede i šumarstva.

“Možemo da zaključimo da je tržište finansijskog lizinga i u drugom kvartalu 2016. značajno poraslo, a ukoliko privredna aktivnost nastavi i dalje da jača, takav se trend može očekivati i do kraja godine”, navela je Milenković.

Izvor:Tanjug

Previous Mešoviti rezultati na berzama azijsko-pacifičkog regiona
Next Bolivija otvorila "školu antiimperijalizma" za borbu protiv SAD

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Akcionari Monsanta odobrili prodaju kompaniji Bayer

Akcionari američkog proizvođača genetski modifikovanih semena Monsanta velikom većinom glasova dali su “zeleno svetlo” da kompaniju preuzme nemački hemijski gigant Bayer.

Društvo 0 Comments

Svetska banka: Cena vode u Srbiji socijalna, ekonomska cena 1,35 evra po metru kubnom

U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine koja predviđa ulaganje od čak 8,5 milijardi evra u tom periodu, ali i

Svetske berze 0 Comments

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply