Penzioneri protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Penzioneri protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je zatražilo da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu penzija.

Procena tog udruženja je da imovina Fonda, u kojoj su i banje, vredi pet milijardi evra i da bi bilo pogrešno da se ona rasprodaje.

“Samo desetak godina ranije, tadašnje rukovodstvo Fonda se svojski trudilo da sačuva kapital Fonda, pokretanjem tužbe protiv države kao jemca, sa namerom da se spreči rasprodaja i poklanjanje vredne imovine. Od 27 pokrenutih sporova u 15 predmeta je potvrđeno vlasništvo Fonda, a u toku je još 12 sporova, sa dobrim izgledima da se i tu potvrdi Fond kao vlasnik imovine”, navodi se u saopštenju beogradskog Udruženja sindikata penzionera.

Članovi Udruženja su iznenađeni najavom premijera Srbije Aleksandra Vučića da će privatizacija banja imati prioritet u programu nove vlade i što je nezadovoljan što PIO fond vodi sporove protiv države dokazujući svoje vlasništvo.

“Aleksandar Vučić je zaboravio da je upravo država, njena administracija, na čijem je on čelu najveći krivac za dotacije PIO fondu. U Srbiji 700.000 radnika radi na crno, bez prijave, bez uplaćenih doprinosa na rad. Čak 400.000 radnika dobija minimalac ili jedva iznad minimalne osnovice, a bar polovina njih dodatnu zaradu dobija u gotovini, na ruke, bez plaćenih doprinosa”, upozorilo je Udruženje sindikata penzionera.

Udruženja je podsetilo da su procene da izgubljeni budžetski prihodi zbog rada na crno godišnje prelaze 1,5 milijardu evra i kada bi se naplatili, država uopšte ne bi imala potrebu da dotira PIO fond i rasprodaje njegovu imovinu.

Ocenjeno je da su “najveći krivci za ogromne utaje poreza i doprinosa na rad u resoru Ministarstva finansija i Ministarstva rada”.

“Drugi veliki problem u PIO fondu su lažni invalidski, kao i redovni penzioneri sa dokupljenom ‘nekom’ godinom staža”, navelo je Udruženje sindikata penzionera i istaklo da je država kriva što nisu kažnjeni oni koji su omogućili da veliki broj građana nezasluženo dobija penziju.

Izvor:Beta
Previous Snažan rast funte, evro premašio 1,3 dolara
Next Četvrta medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju

You might also like

Turizam

Beograd: Uklanjaju se bašte kafića iz Knez Mihajlove

Grad Beograd je doneo preporuku da se uklone bašte iz Knez Mihajlove ulice kako bi se proširila pešačka zona, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Društvo

Srbija dobija 12 miliona evra pomoći za ekološke projekte

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije pozvalo je lokalne samouprave, preduzeća, civilni sektor i nevladine organizacije da konkurišu za pomoć u realizaciji projekata kojima se povećava otpornost na klimatske

Društvo

Goran Vesić: Bus plus kartice postaju platne

Bus plus kartice postaće platne i građani će moći da ostvare i popuste na cenu gradskog prevoza i račun Infostana, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.