Mešoviti rezultati na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Mešoviti rezultati na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Berze azijsko-pacifičkog regiona zatvorile su trgovanje u četvrtak u različitim pravcima. Glavni indeks berze u Tokiju, Nikkei, pao je 1,55 odsto, pritisnut rastom vrednosti jena prema dolaru.

Glavni pokretač tržišta danas bio je pad dolara“, kaže Tareck Horchani, direktor odeljenje “Saxo Capital Markets” za azijsko-pacifički region.

Nakon što su dva zvaničnika Fed-a nagovestila da je povećanje kamata u SAD mogće do kraja godine, možda već u septembru, investitori su očekivali više od objavljivanja zapisnika sa poslednjeg zasedanja Fed-a. Međutim, juče objavljeni Zapisnik pokazao je da su lideri američke centralne banke podeljeni po pitanju tempa i vremena podizanja kamatnih stopa.

U takvoj atmosferi japanska valuta porasla je ispod psihološke granice 100 jena za dolar, po treći put ove godine, što umanjuje cenovnu konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima. Takođe je objavljeno da je, zbog jakog jena, japanski izvoz pao 10. mesec za redom.

Negativni rezultat zabeležila je i berza u Australiji uprkos podatku da je stopa nezaposlenosti pala u julu na 5,7 odsto. Indeks С & П / АСКС 200 oslabio je 0,5 odsto, na 5.507,50 poena.

Hongkonški Hang Seng porastao je 0,98 odsto, dok je indeks berze u Šangaju Shanghai Composite zatvorio u minusu 0,2 odsto.

Kina je u sredu dozvolila trgovanje između berze u Hong Kongu i Šangaju, što omogućava strancima da više ulažu na njihovim berzama. Ipak, Kina zadržava limit u trgovanju između berzi na 1,96 milijardi dolara dnevno, pa su investitori danas bili oprezni.

Južnokorejski indeks KOSPI zatvorio je u plusu 0,57 odsto zahvaljujući rekordnom rastu cena akcija “Samsung Electronics , dok su akcije proizvođača automobila “Hyundai”, zbog rasta vrednosti vona prema dolaru zabeležile pad.

Izvor:Agencije
Previous Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed neodlučan po pitanju podizanja kamata
Next Poraslo tržište finansijskog lizinga u Srbiji

You might also like

Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija

Mjanmar, donedavno Burma, je danas otvorio svoju prvu berzu na kojoj je listirana samo jedna kompanija, u nadi da bi taj potez mogao da pomogne privrednom rastu zemlje koja izlazi

Wall Street pao, kompanije zabeležile slabije poslovne rezultate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Energoprojekt bio ubedljivo najprometniji na Beogradskoj berzi prošle nedelje

Prošla, praznična, trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi je protekla u znaku trgovanja akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok se tržište akcija oporavilo neznatno preko 1%, mereno indeksom Belex15.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply