Japanska i kanadska kompanija traže zlato u Borskom jezeru

Japanska i kanadska kompanija traže zlato u Borskom jezeru

Japanska i kanadska kompanija dobile su dozvolu za istraživanje ležišta rude u Borskom jezeru. U geološka istraživanja 46 hektara u prvoj fazi biće uloženo 4 miliona evra.

Atraktivna turistička destinacija možda će postati rudnik bara i zlata.

Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i kanadska kompanija Mundoro Capital dobile su licencu za istraživanje ove oblasti. U narednih nekoliko godina tražiće zlato, bakar, srebro i molibden.

Istraživanja bi trebala da traju do 2024. godine. Kompanije se nadaju da će u ovoj oblasti pronaći nalazišta slična onima u RTB Boru.

Prema početnim rezultatima, u jednoj bušotini utvrđeno je prisustvo 0,5 odsto bakra i skoro 0,7 grama zlata po toni rude. U drugoj bušotini utvrđeno je prisustvo skoro 1,7 grama zlata po toni rude, što je, geološkim rečnikom kazano, “dobar impuls za nastavak istraživanja”.

Pored toga, ove dve kompanije sprovešće geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj krajini – “Dubrava”, “Padina” i “Železnik” – koja se nalazi u okviru Timočkog magmatskog komppleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

Borsko jezero – turistička destinacija

JOGMEC je najveća japanska kompanija, koja je u vlasništvu države, koja se bavi eksploatacijom nafte, gasa i rudarenjem. U njihovom vlasništvu su brojna ležišta tih sirovina u Japanu, ali i drugim zemljama. Mundoro Capital je kanadska istraživačka kompanija, koja je svetskoj javnosti postala poznata nakon što je u kineskoj provinciji Maoling pronašla rudnik zlata. Kanađani su prodali 95 odsto istražnih prava u toj oblasti Nacionalnoj rudarskoj kompaniji Kine, sa sedištem u Hongkongu.

Foto: borskojezero.info

Foto: borskojezero.info

Kanađani, takođe, imaju istražna prava na još nekoliko lokacija u Srbiji, ali i u Bugarskoj, gde su fokusirani na potragu za ležištima bakra i zlata na Karpatima.

Borsko jezero je veštačka akumulacija napravljena pre skoro 60 godina, sa ciljem da vodom snabdeva rudarske i metalurške pogone u RTB. U međuvremenu, na tom prostoru sagrađeno je nekoliko hotela, dok je u okolini ove atraktivne turističke destinacije niklo nekoliko stotina vikendica.

Izvor: Novosti.rs
Previous Posao u kojem se okreću milijarde dolara
Next Mešoviti rezultati stranih avio-kompanija na beogradskom Aerodromu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Bez promene referentne kamatne stope, ostaje na nivou od 4,0 odsto

Narodna banka Srbija je na današnjoj sednici Izvršnog odbora NBS odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Industrija 0 Comments

Evropska unija uvela antidamping namete na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Evropska unija je uvela danas antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.

Kompanije 0 Comments

Pad neto dobiti Allianz grupe u trećem kvartalu

Neto dobit Allianz osiguravajuće grupe registrovala je dvocifren pad od 17,3% na 1,6 milijardi EUR, a najviše je bila pogođena zahtevima odšeta osiguranja od prirodnih katastrofa, koje su iznosile 529

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply