Evropske berze: Prekinut negativni niz, nafta premašila 50 dolara po barelu

Evropske berze: Prekinut negativni niz, nafta premašila 50 dolara po barelu

Glavni indeksi evropskih berzi u četvrtak su, nakon četiri dana gubitaka, zatvorili u pozitivnoj teritoriji, podržani dobrim makroekonomskim podacima i rastom cena sirovina.

Indeks berze u Londonu, FTSE100, porastao je 0,14 odsto na 6.868,96 poena a nemački DAX 0,62 odsto na 10.603,03 poena. Francuski indeks berze CAC40 je ojačao 0,44 odsto na 4.437,06 poena.

Indeks berze u Milanu, FTSE MIB zaradio je 145,22 poena, odnosno je 0,88 odsto, dok je španski IBEX35 zatvorio u plusu 0,74%, na 8.550,10 poena.

Dobro raspoloženje na berzama unelo je objavljivanje zapisnika s posljednjeg zasedanja Uprave federalnih rezervi koji je pokazao da su lideri američke centralne banke podeljeni po pitanju tempa i vremena podizanja kamatnih stopa. Na osnovu toga su investitori zaključili da američka centralna banka neće žuriti sa podizanjem kamatnih stopa anastavak perioda niskih kamata pozitivno utiče na tržište akcija.

Podršku berzama pružili su i dobri poslovni rezultati kompanija, među kojima se izdvaja akcija Vestas Wind koja je poskupela 9,9 odsto nakon što je danski proizvođač vetroturbina u proteklom tromesečju ostvario veću nego što se očekivalo operativnu dobit i povećao procene ovogodišnjih rezultata.

Slabiji dolar i rast cena sirovina podigli su cene akcija u rudarskom sektoru. BHP Billiton je zaradio 2,8% a Anglo American 1,7 odsto.

Dobre vesti stigle su iz Velike Britanije. Nacionalni statistički zavod objavio je da je maloprodaja u Britaniji, ključni indikator potrošnje domaćinstava, porasla u julu 1,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Analitičari su predviđali rast 0,2 odsto.

Od ostalih podataka izdvaja se onaj da je inflacija u evrozoni porasla u julu 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je blagi rast u odnosu na 0,1% u junu.

Berze su pozitivno reagovale i na podatak da je nezaposlenost u Francuskoj pala u drugom kvartalu ispod 10 odsto, prvi put u četiri godine.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Cena nafte danas je premašila nivo od 50 dolara po barelu zahvaljući najavama velikih proizvođača o zamrzavanju nivoa proizvodnje i smanjenim zalihama sirove nafte u Sjedinjenim Državama.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 2,0, odsto, na 50,86 dolara za barel, dok je barel američka WTI nafte poskupeo 3,01 odsto, i trguje se za 48,20 dolara.

Od početka avgusta cene nafte porasle su 20 odsto pod uticajem vesti da će Organizacija zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i drugi veliki proizvođači na neformalnom sastanku krajem septembra u Alžiru verovatno obnoviti pregovore o zamrzavanju nivoa proizvodnje.
Mnoge članice OPEC-a teško su pogođene kolapsom cena nafte u poslednje dve godine. Iran i Venecuela trebaju cene nafte iznad 100 dolara da bi proizvodnja bila isplativa. Nasuprot tome, izvoznici nafte u Persijskom zalivu imaju vrlo niske troškove proizvodnje. Zato je Saudijska Arabija nagovestila da bi mogla povećati proizvodnju u avgustu na novi rekordni nivo paralelno sa pripremama za razgovore s drugim proizvođačima o zamrzavanju proizvodnje.U takvom je kontekstu veći rast cena obuzdala sumnja analitičara da će predstojeći razgovori uroditi sporazumom o ograničavanju rasta proizvodnje.

“I dalje sumnjamo da će novi razgovori OPEC-a i drugih velikih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje uroditi dogovorom. Cene su tek neznatno više no što su bile u vreme aprilskog sastanka u Dohi na kojem nije postignut dogovor”, podsećaju u zabelešci analitičari ANZ-a.

Američko ministarstvo energetike (EIA) u sredu je objavilo da su zalihe nafte u SAD protekle nedelje pale, prvi put u mesec dana.

Na valutnom tržištu evro je stabilan prema dolaru i trguje se po ceni 1,1335 dolara, što je 0,41 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Unca zlata košta 1.351,54 dolara, odnosno 0,21 odsto više nego juče.

Izvor:Agencije
Previous Inflacija u evrozoni 0,2 odsto
Next Odbojkašice Srbije obezbedile srebrnu medalju na Olimpijskim igrama

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro profitirao od Trampove inauguracije, dolar pod pritiskom

Evro je trgovanje na međunarodnim tržištima protekle nedelje zatvorio na nivou 1,07 dolara, što predstavlja dnevni rast od 0,37 odsto u odnosu na američku valutu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro porastao iznad 1,07 dolara, funta beleži najveći dnevni dobitak od 2009. godine

Raspoloženje na finansijskim tržištima u utorak se kretalo od zebnje,  do uzdaha olakšanja nakon govora britanske premijerke Tereze Mej o detaljima Brexita.

Američka tržišta u minusu u iščekivanju kvartalnih rezultata

Američke berze startovale su nedelju padom vrednosti, a fokus investitora ove nedelje biće na kvartalnim rezultatima najvećih američkih finansijskih institucija, među kojima su BlackRock, Citigroup, Bank of America i Wells

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply