Wall Street: Najveći pad u telekomunikacionom sektoru

Wall Street: Najveći pad u telekomunikacionom sektoru

Američke akcije završile su u novom padu, dan nakon rekordno visokih nivoa, zbog izjava zvaničnika američkih centralnih rezervi o oštrim dobicima na fjučerse nafte, slabom dolaru i najnovijim podacima o potrošačkim cenama.

S&P 500 indeks SPX, je pao 12 poena, na minus 0.55%, pa je zatvorila sa minusom od 0.6%. U devet od deset sektora manje trgovalo, pa su akcije iz sektora telekomunikacija pale 2 posto. Ove akcije najosetljivije su na promenu kamata, koju su najavili zvaničnici Fed-a.

Jedini sektor na pozitivnoj teritoriji bio je energetski, sa rastom od 0,2 posto na krilima jakih dobitaka fjučersa nafte. Dow Jones Industrial Average DJIA oslabio je 0.45% i zatvorio na 18,552.02, zbog pritisaka pada akcija Johnson & Johnsona za 1.6 posto Verizon Communicationsa za 1.59 posto.

Apple je opao 0,1 posto nakon što su hedž fondovi Georga Sorosa i Davida Einhorna smanjili udele u ovom proizvođaču iPhone uređaja. Home Depot je skliznuo 0,4 posto zbog izveštaja iz drugog kvartala.

Nasdaq Composite Index COMP skliznuo je 0.7 posto na 5,227.11 poena.

Izjave Fed-ovih zvaničnika uplašile ulagače

Pad indeksa izazvale su izjave dvojice zvaničnika Fed-a o mogućem povećanju kamata do kraja godine.

William Dudley, predsednik ogranka Feda u Njujorku, rekao je da je moguće povećanje kamata u septembru, jer bi rast plata i jačanje tržišta rada mogli da podstaknu inflaciju. Komentar Dudleya, koji je večiti zagovornik politike i bliski saradnik predsedavajuće Fed-a Janet Yellen, uljučuje i neobično upozorenje o niskim povraćajima na obveznice.

Dennis Lockhart, predsednik ogranka u Atlanti, rekao je da je američka ekonomija dovoljno snažna za barem još jedno povećanje kamata do kraja ove godine, a možda i dva. On je kazao da povećanje kamata u septembru nije isključeno, iako su ga trgovci izopštili iz proračuna.

Na oprez ulagača ukazuje i niži obim trgovanja. Na američkim berzama juče se trgovalo sa 5,9 milijardi akcija, dok je prosečan dnevni obim u poslednjih dvadesetak dana iznosio 6,4 milijardi.

Makro podaci u julu

Juče objavljen julski izveštaj o skoro potrošačkim cenama u SAD, nakon dva meseca blagog pomeranja od 0,2 odsto, izazvao je špekulacije da je mala verovatnoća da će Fed ove godine povećavati kamate. Nakon toga je dolar oslabio, da bi se oporavio nakon izjava američkih zvaničnika, Dudleya i Lockharta.

Tržište nekretnina je poskočilo na drugi ovogodišnji maksimum, a industrijska proizvodnja u julu je ostvarila najveći dobitak u poslednjih dvadeset meseci.

U kontekstu Dudleyevog i Williamsovog komentara, deluje kao da se “zvaničnici Fed-a trude da obaveste tržište da je podizanje kamata u septembru i dalje moguće, ali trgovci ne veruju”, kaže Nick Burwell, portfolio menadžer u Cabot Wealth Managementu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Azijske berze: Suzdržana trgovina zbog pomešanih signala
Next AIK banka deli dividendu iz neraspoređene dobiti

You might also like

Dinar u fazi mirovanja, danas 123,29 dinara za evro

Kurs dinara prema evropskoj valuti neznatno je promenjen u odnosu na juče i jedan evro iznosi 123,2944 dinara.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer se ulagači plaše da će planovi predsednika SAD-a Donald Trump o smanjenju poreza i podsticanju ekonomije zaživeti kasnije nego što

Svetske berze 0 Comments

Nafta, ipak, na dobitku u ovoj nedelji

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su značajno pale, ali su na nedeljnom nivou ubeležile pozitivan saldo. Brent nafta, koja je međunarodni reper,  zatvorila je ovonedeljno trgovanje na nivou

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply