NBS: Rezerve u zlatu 18,3 tona

NBS: Rezerve u zlatu 18,3 tona

Rezerve u zlatu Narodne banke Srbije (NBS) iznose 18,3 tone, od kojih se 1,01 tona nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je je na konferenciji za novinare ocenila da će se nadležni organi u Srbiji još dugo i ozbiljno baviti pitanjem kako je od 46 tona u Bazelu ostala samo jedna tona zlata.

Ona je rekla i da su devizne rezerve ove godine povećane za 85 miliona evra, na osnovu intervencija NBS, i dodala da je prosečni mesečni promet na devoznom tržištu od početka godine iznosio oko 590 miliona evra.

“Svaka reakcija NBS je dobro odmerena i ima jedini cilj da održimo finansijsku stabilnost i stabilnost deviznog kursa dinara, i da povratimo poverenje koje je poljuljano na finansijskom tržištu”, rekla je Tabaković.

Uncom zlata danas se na berzi u Londonu trguje po ceni od 1.343,65 dolara, što je za 0,19 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Jedna unca = 28.3495231 grama

Izvor:Agencije
Previous John Hardy: Tržište postaje sve ushićenije - da li će centralne banke reagovati?
Next Beogradska berza: Bambi katapultiran 22,7 odsto, najtrgovanija Komercijalna

You might also like

Kompanije

Generali prodaje svoje poslovanje u Holandiji

Generali je angažovao BNP Paribas kao finansijskog savetnika u prodaji svog holandskog poslovanja.

Kompanije

SoftBank zbog duga prodaje udeo u Alibabi

Zbog otplate duga japanska SoftBanka prodaće vlasnički udeo u kineskom online gigantu Alibabi, u vrednosti od najmanje 7,9 milijardi dolara.

Banke i finansije

NBS: Devizne rezerve NBS na kraju decembra iznose 9,9 milijarde EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 9,9 milijarde EUR, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i oko šest meseci