Spiskovi za rušenje nelegalnih objekata do 5. septembra

Spiskovi za rušenje nelegalnih objekata do 5. septembra

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i gradski menadžer Goran Vesić zatražili su od predsednika beogradskih opština da do 5. septembra dostave spiskove objekata za rušenje i upozorili ih da su odgovorni za istinitost lista sa građevinama koji se ne mogu ozakoniti.

Mihajlović i Vesić su na sastanku u Vladi Srbije preneli predsednicima opština i da će snositi posledice “svi koji pokušaju da izigraju zakon”, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

“Kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost za neprimenjivanje Zakona o ozakonjenju, očekujemo od svih predsednika opština da nam odgovaraju za spiskove za rušenje koje će dostaviti”, rekla je Mihajlović, dodaje se u saopštenju.

Prema njem rečima, zakon je isti za sve građane Srbije, a objekti građeni bez papira nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju ne mogu da se ozakone i biće srušeni.

Mihajlović i Vesić su naložili svim predsednicima opština da “najkasnije do 5. septembra dostave spiskove koji će biti verodostojna lista za rušenje divljih građevina”.

Nakon ovog sastanka održana je i sednica Koordinacionog tela za praćenje primene Zakona o ozakonjenju na kojoj su precizirani kriterijumi za utvrđivanje redosleda rušenja.

To su pre svega zaštita javnog interesa što znači da će biti srušeni svi objekti izgrađeni na javnim površinama ili površinama planiranim za izgradnju objekata ili prostora javne namene.

Objekti koji imaju najveće odstupanje u odnosu na važeći planski dokument kao i kriterijum zaštite susedskih prava, su među građevinama koji će imati prioritet pri rušenju.

Uz pojačani inspekcijski nadzor postupka u primenu Zakona o ozakonjenju uključeni su i predstavnici tužilaštva, sudova i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodaje se u saopštenju.

Od svih lokalnih samouprava Grad Beograd, kako je ranije saopšteno ima najviše nelegalnih objekata, njih više od 300.000 i to samo onih za koje je podnet zahtev za legalizaciju.

Zakon o ozakonjenju usvojen je u Skupštini Srbije krajem novembra prošle godine a tokom rasprave najviše polemike je bilo o članu kojim se omogućavala legalizacija vikendica i kuća za odmor, izgrađenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštitnog dobra.

Zbog toga je taj član preciziran amandmanom da ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgrađen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

Izvor:N1
Previous Nebojša Katić: Trgovinski rat sa Kinom uveliko počeo
Next Nemačka: Starosna granica za penziju 69 godina?

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Zorana Mihajlović: Izgradnja jeftinih stanova počinje do maja 2018.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da najkasnije u maju 2018. godine počne izgradnja prvih 400.000 metara kvadratnih jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova

Turističke nekretnine 0 Comments

Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku

Većina investitora iz Južne Amerike namerava da u 2016.poveća svoje akvizicije u sektoru nekretnina pri čemu su Brazil, SAD, Čile i Meksiko označene kao top destinacije, pokazuje najnovije Istraživanje o

Trgovina 0 Comments

Počinje izgradnja ritejl parka Stop Shop u Požarevcu

Austrijska kompanija Immofinanz dobila je u petak građevinsku dozvolu za izgradnju ritejl parka Stop Shop u Požarevcu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply