Fabrika “Toza Marković” u većinskom vlasništvu Srbijagasa

Fabrika “Toza Marković” u većinskom vlasništvu Srbijagasa

Srbijagas, kao najveći potražilac, postaje većinski vlasnik u fabrici crepa keramičkih pločica “Toza Marković”.

Posle dve i po godine zvanično je završen stečajni postupak Fabrike crepa i keramičkih pločica “Toza Marković”.

Svi poverioci pretvorili su svoja potraživanja u udeo u vlasništvu. Srbijagas, kao najveći pojedinačni poverilac, pretvorio je svoja potraživanja od 20 miliona evra u udeo u vlasništvu. Isto su uradile i banke Intesa (5 miliona evra) i Erste (5,5 miliona evra).

Skupština deoničara promenila je pravnu formu, pa “Toza Marković” više nije akcionarsko, već društvo sa ograničenom odgovornošću. Imenovan je i nadzorni i imenovani odbor, kao i novi direktor, Vladimir Ilić iz Kikinde, bivši načelnik Severnobanatskog upravnog okruga i funkcioner SPS-a.

Kikindska fabrika nastavlja poslovanje u istoj delatnosti, pod istim matičnim brojem i PIB-om.

Tako je praktično počela realizacija plana reorganizacije, po kojem fabrika u narednoj deceniji, kvartalnim uplatama, treba da vrati drug svim poveriocima.

Unaprediti tehnologiju

Pre stečaja, dug je iznosio oko 50 miliona evra, a procenjena vrednost kapitala oko 22 miliona evra. Novi direktor tvrdi da fabrika ima svoju sirovinu i tržište i veruje da je dugove moguće vratiti predviđenom dinamikom.

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

Da bi fabrika izmirivala obaveze i izborila svoje mesto na tržištu, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje.

“Prve aktivnosti i prvi problem sa kojima se novi menadžment suočava su u vezi sa otklanjanjem tehničkih i tehnoloških nedostataka. Pre svega u kvalitetu gotove robe, kvalitetu pakovanja i distribucije do krajnjih potrošača”, kaže novi direktor “Toze Markovića”.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Blic.rs, Rtv.rs
Previous London: Pala cena zakupa stana
Next EPS u akcionarsko društvo, prodaja manjinskog paketa

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Veliko interesovanje za subvencionisanu nabavku traktora; Iz Ministarstva poručuju da novca ima dovoljno

Više od 270 poljoprivrednika u ponedeljak je bilo ispred resornog ministarstva, da podnese zahtev za subvencionisanu nabavku voćarsko-vinogradarskih i povrtarskih traktora.

Najvažnije vesti 0 Comments

Udruženje lađara Srbije protiv uredbe o maksimalnoj starosti brodova od 35 godina

Udruženje profesionalnih lađara Srbije ocenilo je danas da uredba o maksimalnoj starosti brodova od 35 godina neće rešiti probleme sa potonućima brodova, već će samo ići u prilog “novonastalim tajkunskim

Telekomunikacije 1Comments

Telekom Srbija isplaćuje akcionarima dividendu 15,32 dinara po akciji

Akcionarima Telekom Srbija biće isplaćena dividenda u bruto iznosu 15,32 dinara po akciji, objavljeno je danas iz tog preduzeća.

2 Comments

  1. Lee bome
    August 16, 16:34 Reply
    Lepo. Fabrika privatizovana za manje od 2 miliona €. Dejan Babić i ekipa je zadužila TM za 50 mil €. I ko je tu lud? Srbijagas postaje vlasnik propalih firmi jer poklanja ENERGENT neophodan za proizvodnju. Kome je potrebno u Srbiji 5 fabrika ukupnog kapaciteta 300 miliona crepova? Prastara tehnologija i zastareli modeli. Ko je u poslednje 4 godine kupio crep TM? Kakvo vraćanje, kakva dinamika. Čist lopovluk i kriminal. Pitanje za kraj: Da li će Srbijagas postati većinski vlasnik i ostalih Babićevih zaduženih firmi?
  2. Vlad
    August 17, 16:13 Reply
    Dakle Vladimir Ilic, odnosno politicki SPS poltron treba da izvuce jedno preduzece iz milionskih dugova i unapredi proizvodnju i prodaju? How yes no!

Leave a Reply