Fabrika “Toza Marković” u većinskom vlasništvu Srbijagasa

Fabrika “Toza Marković” u većinskom vlasništvu Srbijagasa

Srbijagas, kao najveći potražilac, postaje većinski vlasnik u fabrici crepa keramičkih pločica “Toza Marković”.

Posle dve i po godine zvanično je završen stečajni postupak Fabrike crepa i keramičkih pločica “Toza Marković”.

Svi poverioci pretvorili su svoja potraživanja u udeo u vlasništvu. Srbijagas, kao najveći pojedinačni poverilac, pretvorio je svoja potraživanja od 20 miliona evra u udeo u vlasništvu. Isto su uradile i banke Intesa (5 miliona evra) i Erste (5,5 miliona evra).

Skupština deoničara promenila je pravnu formu, pa “Toza Marković” više nije akcionarsko, već društvo sa ograničenom odgovornošću. Imenovan je i nadzorni i imenovani odbor, kao i novi direktor, Vladimir Ilić iz Kikinde, bivši načelnik Severnobanatskog upravnog okruga i funkcioner SPS-a.

Kikindska fabrika nastavlja poslovanje u istoj delatnosti, pod istim matičnim brojem i PIB-om.

Tako je praktično počela realizacija plana reorganizacije, po kojem fabrika u narednoj deceniji, kvartalnim uplatama, treba da vrati drug svim poveriocima.

Unaprediti tehnologiju

Pre stečaja, dug je iznosio oko 50 miliona evra, a procenjena vrednost kapitala oko 22 miliona evra. Novi direktor tvrdi da fabrika ima svoju sirovinu i tržište i veruje da je dugove moguće vratiti predviđenom dinamikom.

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

Foto: Vladimir Ilić, rtv.rs

Da bi fabrika izmirivala obaveze i izborila svoje mesto na tržištu, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje.

“Prve aktivnosti i prvi problem sa kojima se novi menadžment suočava su u vezi sa otklanjanjem tehničkih i tehnoloških nedostataka. Pre svega u kvalitetu gotove robe, kvalitetu pakovanja i distribucije do krajnjih potrošača”, kaže novi direktor “Toze Markovića”.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Blic.rs, Rtv.rs
Previous London: Pala cena zakupa stana
Next EPS u akcionarsko društvo, prodaja manjinskog paketa

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kinezi otvorili fabriku papuča u Jagodini

U Jagodini je danas otvorena kineska fabrika “Lianhe” za proizvodnju gumenih papuča, gde trenutno radi 20 radnika a u planu je da bude zaposleno 40 ljudi.

Amazon korisnicima vraća 70 miliona dolara

U skladu sa odlukom američkog suda, tokom 2016. godine Amazon je dužan da vrati novac korisnicima čija su deca, zahvaljujući nejasno definisanom procesu kupovine unutar aplikacija, izazvala nepredviđene troškove svojim roditeljima.

Kompanije 0 Comments

Richard Branson osnovao kompaniju u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini je nedavno osnovana kompanija Virgin Pulse d.o.o, koja je dio velike svetske grupacije Virgin.

2 Comments

  1. Lee bome
    August 16, 16:34 Reply
    Lepo. Fabrika privatizovana za manje od 2 miliona €. Dejan Babić i ekipa je zadužila TM za 50 mil €. I ko je tu lud? Srbijagas postaje vlasnik propalih firmi jer poklanja ENERGENT neophodan za proizvodnju. Kome je potrebno u Srbiji 5 fabrika ukupnog kapaciteta 300 miliona crepova? Prastara tehnologija i zastareli modeli. Ko je u poslednje 4 godine kupio crep TM? Kakvo vraćanje, kakva dinamika. Čist lopovluk i kriminal. Pitanje za kraj: Da li će Srbijagas postati većinski vlasnik i ostalih Babićevih zaduženih firmi?
  2. Vlad
    August 17, 16:13 Reply
    Dakle Vladimir Ilic, odnosno politicki SPS poltron treba da izvuce jedno preduzece iz milionskih dugova i unapredi proizvodnju i prodaju? How yes no!

Leave a Reply