Azijske berze: Japanski proizvođači automobila gubitnici dana

Azijske berze: Japanski proizvođači automobila gubitnici dana

Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona u utorak su zatvorile trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute nižim cenama nafte i rastom vrednosti japanske valute.

Indeks berze u Tokiju, Nikkei, oslabio je 1,62 odsto, dok je širi, TOPIX pao 1,38 odsto.

Investitori su pokušali da zanemare razočaravajuće ekonomske podatke koji su pokazali da je privreda Japana u drugom tromesečju porasla 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je daleko od očekivanja analitičara koji su predviđali rast 0,7 odsto.

“Kad privreda ne napreduje to je loše za domaće kompanije, ali s druge strane, slabe brojke povećavaju šanse za nove podsticajne mere od strane Centralne banke Japana”, kaže Marcel Thieliant, ekonomista u “Capital Economics”.

Japanska centralna banka, Bank of Japan, povećala je nedavno programe kupovine obveznica i uvela negativne kamate na depozite banaka kako bi podstakla kreditiranje. Međutim, i dalje je pod velikim pritiskom da učini više već u septembru.

“Vlada je već uvela veliki paket podsticajnih mera, pa je sada pitanje što će učiniti Bank of Japan, nakon što analizira uticaj prethodnih mera, a sigurno je da njezini ciljevi u vezi inflacije neće biti postignuti u planiranim rokovima”, kaže Norio Miyagawa, ekonomista u “Mizuho Securities”.

Foto:www.fastmotoring.com

Foto:www.fastmotoring.com

Zbog rasta vrednosti jena u odnosu na dolar, za više od 1 odsto, pod najvećim pritiskom su u utorak bile izvozno orjentisane kompanije, predvođene akcijama proizvođača automobila. Toyota je izgubila na vrednosti 1,3 odsto, Nissan -1,7%, Honda -0,7% a akcije Mazde pale su 3,4 odsto.

Nešto niže cene nafte oslabile su akcije u sektoru rudarstva i energetike pa je australski indeks S&P/ASX 200 zatvorio u minusu 0,14 odsto.

Korejski KOSPI oslabio je 0,13 odsto, hongkonški Hang Seng 0,09 odsto a indeks berze u Šangaju Shanghai Composite -0,3 odsto.

Veći pad indeksa ograničen je jučerašnjim novim rekordima na Wall Stret-u. Tržišta podržava i nada da era jeftinog novca nije završena, obzirom da privrede evrozone, Kine i Japana usporavaju a američka ne raste dovoljno brzo da bi Federalne rezerve uskoro povećale kamate.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Fantastičan uspeh Beogradskog univerziteta
Next Komercijalna banka ostvarila veliki gubitak u prvoj polovini 2016.

You might also like

Miran dan na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u sredu su blago oslabile iako su ostale relativno otporne na jučerašnje terorističke napade u Belgiji.

Evropske berze jačaju treći dan zaredom

Na europskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, treći dan zaredom, a najviše u rudarskom sektoru zbog rasta cena metala.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Geopolitičke napetosti spustile berze

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump poručio da će agresivno odgovoriti na svaku pretnju Severne Koreje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply