Premijer Švedske večeras u Beogradu

Premijer Švedske večeras u Beogradu

Švedski premijer Stefan Leven (Stefan Löfven) prvi je predsednik vlade ove skandinavske države koji posećuje Beograd za poslednje više od četiri decenije.

Leven u Beograd stiže večeras. Poslednji premijer Švedske koji je boravio u srpskoj prestonici, u martu 1975. godine, bio je Ulof Palme.

Levenova poseta Srbiji je bilateralna i nije deo neke šire regionalne turneje.

On će u utorak pre podne razgovarati sa svojim domaćinom, premijerom Aleksandrom Vučićem, a glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Premijer Aleksandar Vučić posetio je Švedsku u februaru prošle godine, kada je, sa Srpsko-švedskog poslovnog foruma pozvao tamošnje kompanije da ulažu u Srbiju, jer je Srbiji je potrebno njihovo iskustvo i podrška u jačanju konkurentnosti privrede i poboljšanju privrednog ambijenta.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je postavljen ram za saradnju i zajedničke aktivnosti na unapređenju ženskog preduzetništva, poslovanje u sektoru zelenih tehnologija u cilju razvoja održive industrijske proizvodnje, jačanje privatnog sektora, posebno u oblasti trgovine, kao i podrška razvoju arbitražnog rešavanja privrednih sporova.

Iz Švedske se u Srbiju, od 2014. do kraja marta ove godine slilo direktnih investicija u iznosu od 36,9 miliona evra, a već u aprilu, kamen temeljac za svoju prvu robnu kući postavila je i švedska Ikea koja planira da uloži 70 miliona evra i zaposli 300 ljudi.

U Srbiji je registrovano više od 70 kompanija sa švedskim kapitalom.

U martu 2014. osnovan je Srpsko-švedski poslovani savet sa sedištem u Stokholmu sa ciljem stvaranja mreže poslovnih ljudi na relaciji Švedska-Srbija, efikasnijoj razmeni informacija i uspešnijoj promociju Srbije u švedskim poslovnim krugovima i medijima.

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Švedska, kao najmnogoljudnija među nordijskim zemljama i treća po površini država u EU, od početka prošle decenije značajno podržava proces pridruživanja Uniji, i to ne deklarativno, već u vidu konkretnih projekata.

Reč je o projektima usmerenim na unapređenje u oblasti demokratskog upravljanja, ljudskih prava i jednakosti, kao i zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Do 2015. švedska pomoć Srbiji dostigla je, prema zvaničnim podacima, devet miliona evra.

Leven (1957) je socijaldemokrata, a u podmladak Švedske socijaldemokratske partije stupio je sa samo 13 godina.

Podigla ga je starateljska porodica, pošto je ostao bez roditelja.

Kao zavarivač, značajno se angažovao u sindikatu.

Godinu dana nakon što je postao predsednik metalskog sindikata ušao je u Izvršni odbor stranke, a na njeno čelo stao je u januaru 2012.

Na izborima u Švedskoj, koji su usledili dve godine klasnije, socijaldemokrati su osvojili najviše glasova, ali ne i dovoljno da sami formiraju vladu, pa je Leven premijer manjinske koalicione vlade u kojoj je i Zelena partija.

Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Od 2014. švedske firme u Srbiji uložile oko 37 miliona evra

Iz Švedske se u Srbiju, od 2014. do kraja marta ove godine slilo direktnih investicija u iznosu od 36,9 miliona evra, a već u aprilu, kamen temeljac za svoju prvu robnu kuću u našoj zemlji postavila je i švedska Ikea koja planira da uloži 70 miliona evra i zaposli 300 ljudi.

Da li će takvih investicija biti još, biće izvesnije posle posete švedskog premijera Stefana Levena, koji stiže u posetu Srbiji.

Najveće investicije švedskih kompanija u našoj zemlji, prema RAS bazi investicija, su Tetra Pak u Gornjem Milanovcu koji se bavi pakovanjem, LK Armatur u Zrenjaninu što je mašinska industrija, Verisec i Ikea u Beogradu, što je IT i industrija nameštaja, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Ikea je 14. aprila ove godine postavila kamen temeljac za izgradnju svoje prve robne kuće, a otvaranje ovog objekta najavljeno je za kraj godine.

Kako navode u PKS, dolazak Ikee je šansa je i za srpska preduzeća koja mogu da postanu njeni dobavljači.

PKS je, zato, kako bi u taj posao uključila i domaće firme, organizovala u svojim prostorijama ”Dane dobavljača”.

Do sada je firma Dakomet, koja je 2011. preuzela fabriku za preradu drveta Jasen Lukić iz Ćuprije, a sada posluje pod nazivom Standard Furniture Serbia pominjana u javnosti kao jedini dobavljač Ikee, a saradnju s tom švedskom firmom ostvario je i Simpo.

U Srbiji je registrovano više od 70 kompanija sa švedskim kapitalom, među kojima su poznatije Volvo Trucks, Scania, Oriflame, Tetra Pak, La fontana, Absolut Vodka, ABB, Lindex,H&M, Securitas,Ericšon, Medicon, SKF, Atlas Copco, Volvo Cars, Scania Credit, Cream of Scandinavia, Duni, Bačina Vino, LK armatur…

Tetra Pak je, primera radi, i u prvih šest meseci ove godine na listi najvećih izvoznika iz Srbije, jer je u pomenutom periodu ostvario izvoz od 83,3 miliona evra.

Prema podacima koje je iznela PKS pozivajući se na evidenciju Narodne banke Srbije, po staroj metodologiji primenjivanoj do 2014 godine,ukupni neto priliv u novcu iz Švedske u periodu od 2005. do 2013. iznosi 36,4 miliona evra, što Švedsku svrtava na 27. mesto među zemljama iz kojih su stizale investicije.

Po novoj metodologiji, švedske direktne investicije u Srbiju u 2014. godini su iznosile 16,2 miliona evra, a u 2015. je to bilo 15,9 miliona evra.

Izvor:Tanjug
Previous Tajland: Kada se mir pobrka sa grobnom tišinom
Next Milojko Arsić: Subvencije pogrešan model, uložiti u infrastrukturu

You might also like

Politika

EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

Evropska unija je upozorila zvanično Skoplje da izbori zakazani za sledeći mesec u Makedoniji ne mogu da budu kredibilni zato što je jedino aktuelna vladajuća stranka VMRO-DPMNE predala izbornu listu.

Najvažnije vesti

Ambasador Ristić: Među povređenima i nastradalima u Nici, prema dosadašnjim informacijama, nema srpskih državljana

Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić izjavio je danas da među povređenima i nastradalima u terorističkom napadu u Nici, prema dosadašnjim informacijama nema srpskih državljana.

Politika

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom stanja na Kosovu i Metohiji

Srbija je stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše države, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za naconalnu bezbednost na kojoj je razmatrana