Nastavljen rast cena akcija na svetskim berzama

Nastavljen rast cena akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama porasle su drugu nedelju uzastopno, pri čemu su sva tri indeksa američkih berzi zabeležila rekordne nivoe.

Na Wall Streetu je protekle nedelje Dow Jones ojačao 0,2 posto, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, a Nasdaq indeks 0,2 posto.

Sva tri indeksa su u četvrtak dostigla istorijski najviše nivoe, međutim porasla je i zabrinutost investitora oko cenovnih valuacija, s obzirom da poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Prema podacima Reutersa, odnos između cene i zarade po akciji dostigao je najviše nivoe u najmanje 15 godina.

“Indeksi se nalaze na nivoima koje bih nazvao precenjenim… Možda to još ne mogu nazvati balonom, ali smo veoma smo blizu toga”, kaže Hugh Johnson, direktor u “Hugh Johnson Advisors”.

Prošle su nedelje najviše porasle cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cena nafte za otprilike 6 posto, zbog obnovljenih spekulacija o mogućem smanjenju proizvodnje.

Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač nafte, najavila je polovinom sedmice da će krajem septembra članice OPEC-a i nečlanice tog kartela razgovarati o situaciji na tržištu, među ostalim i o mogućim merama kako bi se cene nafte stabilizovale. To je podstaklo nadanja da bi najveći svetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju kako bi se smanjila razlika između prevelike ponude i slabe potražnje.

Zahvaljujući snažnom rastu cena akcija od kraja juna, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine oko 7 posto.

Međutim, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordan nivo cena akcija, obzirom da rast američke ekonomije nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izveštava o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, ali to im i nije teško jer su analitičari procene postavili vrlo nisko.

Sezona objavljivanja poslovnih izveštaja kompanija na samom je kraju, a po svemu sudeći, zarade kompanija iz S&P 500 indeksa zabeležile su pad već četvrto tromesečje zaredom.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da američka centralna banka, zbog nedovoljno snažnog rasta privrede i slabe inflacije, neće u ovoj godini povećavati kamate u ovoj godini, što znači da će se nastaviti period jeftinog novca.

I na evropskim su berzama cene akcija prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,3 posto, a pariški CAC 2 posto.

Glavni indeks berze u Tokiju, Nikkei, protekle je nedelje porastao 4,1 posto.

Izvor:SEEBiz
Previous Odluka već spremljena, putarina poskupljuje 10 odsto
Next Ukrajina postala veliko tržište ilegalnog oružja, kalašnjikov najtraženiji

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Veliki pad cene kukuruza

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.150 tona robe, što je 38,55 odsto količinski veći promet nego prethodne nedelje.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi blago pali, što je najviše posledica pritiska na energetski sektor zbog pada cena nafte.

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index blizu rekordnih nivoa

Na azijskim berzama su indeksi porasli, nakon snažnog skoka prošle nedelje, jer jačanje svetske ekonomije, uz nisku inflaciju, podstiče sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply