Sirija: Manbij u rukama opozicionih snaga, sledi bitka za Raku

Sirija: Manbij u rukama opozicionih snaga, sledi bitka za Raku

“Demokratske snage Sirije” (SDF) saopštile su da je Manbij, strateški važan grad na severu Sirije oslobođen od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

„Grad je potpuno pod našom kontrolom i sada izvodimo operaciju njegovog čišćenja“, rekao je agenciji Reuters portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Šarfan Darviš.

“Demokratske snage Sirije” (SDF), koje većinom čine Kurdi, uz podršku koalicije na čelu SAD, krajem maja su pokrenuli ofanzivu kako bi preuzeli kontrolu nad oblastima duž granice sa Turskom.

Operacija oslobađanja Manbija, u kojoj su značajnu ulogu odigrali američki specijalci, smatra se najznačajnijim uspehom Koalicije u Siriji u poslednje dve godine, od kada je pokrenuta kampanja protiv ISIL-a, piše Reuters.

Okončanje operacije u Manbiju stvorilo bi uslove da se krene prema Raki, gradu koji je de facto, glavni grad ISIL-a, nedavno su izjavili zvaničnici SAD predviđajući da će bitka za Raku “biti teška”, prenosi agencija.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Cene stabilne, čeka se rasplet na svetskim tržištima pšenice
Next Ana Brnabić: Neće biti velikog zaokreta u radu Ministarstva za državnu upravu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina je oštro osudila Japan zbog incidenta iznad Istočnog kineskog mora, koji se dogodio 17. juna, u kom su učestvovala po dva vojna aviona iz obe zemlje.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Prva zajednička vojna akcija ruskih i turskih aviona

Rusija i Turska sprovele su prvi zajedničku vojnu akciju protiv terorista Islamske države u sirijskom gradu Al Bab, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Geopolitika 0 Comments

Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsednik Barack Obama tokom zvanične posete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply