Sirija: Manbij u rukama opozicionih snaga, sledi bitka za Raku

Sirija: Manbij u rukama opozicionih snaga, sledi bitka za Raku

“Demokratske snage Sirije” (SDF) saopštile su da je Manbij, strateški važan grad na severu Sirije oslobođen od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

„Grad je potpuno pod našom kontrolom i sada izvodimo operaciju njegovog čišćenja“, rekao je agenciji Reuters portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Šarfan Darviš.

“Demokratske snage Sirije” (SDF), koje većinom čine Kurdi, uz podršku koalicije na čelu SAD, krajem maja su pokrenuli ofanzivu kako bi preuzeli kontrolu nad oblastima duž granice sa Turskom.

Operacija oslobađanja Manbija, u kojoj su značajnu ulogu odigrali američki specijalci, smatra se najznačajnijim uspehom Koalicije u Siriji u poslednje dve godine, od kada je pokrenuta kampanja protiv ISIL-a, piše Reuters.

Okončanje operacije u Manbiju stvorilo bi uslove da se krene prema Raki, gradu koji je de facto, glavni grad ISIL-a, nedavno su izjavili zvaničnici SAD predviđajući da će bitka za Raku “biti teška”, prenosi agencija.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Cene stabilne, čeka se rasplet na svetskim tržištima pšenice
Next Ana Brnabić: Neće biti velikog zaokreta u radu Ministarstva za državnu upravu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Suspendovana radna grupa za humanitarnu pomoć, EU traži hitan prekid borbi u Alepu

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći od početka avgusta nije stigao do oblasti u Siriji koje su pod opsadom

Geopolitika 0 Comments

Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Evropska unija je spremna da pojača saradnju sa Rusijom oko budućnosti Arktika, uprkos tenzijama između Brisela i Moskve zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply