NBS: Devizne rezerve u julu povećane za 314,5 miliona evra

NBS: Devizne rezerve u julu povećane za 314,5 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su u julu za 314,5 miliona evra u odnosu na kraj juna, na 9.605,7 miliona evra, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 220 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi u saopštenju, rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz juna nastavljen je i u julu, pri čemu se gotovo celo julsko povećanje pripisuje intervencijama Narodne banke Srbije, koja je na deviznom tržištu kupila 355 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8.009,0 miliona evra i bile su veće za 352,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

“Povećanje i bruto i neto deviznih rezervi naročito je značajno uzimajući u obzir činjenicu da je ostvareno u ambijentu i dalje prisutnih turbulencija na međunarodnim finansijskim tržištima” ocenjuje NBS.

Pored priliva ostvarenog po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza, priliv je ostvaren i po osnovu privatizacije „Železare Smederevo“ (46 miliona evra), a u manjoj meri i po osnovu neto korišćenja međunarodnih kredita (3,4 miliona evra).

Navedeni priliv je u julu bio znatno veći od realizovanog odliva iz deviznih rezervi, koji je uglavnom nastao po osnovu smanjenja devizne obavezne rezerve (38,9 miliona evra), izmirivanja obaveza na ime stare devizne štednje (26,5 miliona evra) i po drugim osnovama (24,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 567,6 miliona evra i bio je za 21,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.126,3 miliona evra.

Vrednost dinara je u julu bila nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 355 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Gdeinvestirati.com
Previous Rusko-ukrajinski odnosi: Šta se krije iza novih tenzija na Krimu?
Next Produktna berza: Cene stabilne, čeka se rasplet na svetskim tržištima pšenice

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Proizvodnja meda: Dobra zarada, subvencije države

Pčelari mogu dobro da zarade, zbog toga mnogi nezaposleni ulaze u ovaj biznis. Očekuje se da izmene Zakona o stočarstvu donese neke pogodnosti za proizvođače meda.

Uncategorized 0 Comments

Zurich Airport potvrdio učešće u koncesionom postupku za Aerodrom Nikola Tesla

Švajcarski Zurich Airport potvrdio je u četvrtak medijske navode da priprema obavezujuću ponudu u tenderskom postupku za 25-ogodišnju koncesiju beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO).

Geopolitika 0 Comments

Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše “centar vere sunitskim muslimana”

Petonedeljna ofanziva za oslobađanje Faludže od militanata Islamske države je okončana. “Grad je u potpunosti oslobođen“, prenose svetske agencije izjavu komandanta operacije za oslobađanje grada Abdul Wahab al-Saidija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply