Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

Resorna ministarstva Srbije i Makedonije u petak su dogovorili u Skoplju što skoriju promenu uredbe i smanjenje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji, rekao je  ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je nakon sastanka Tanjugu rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država.

“Oni će najpre, verujem već tokom iduće nedelje da snize cene i izjednače ih sa našim, odnosno kolika je naša cena toliko će biti i njihova, a dugoročno da bi se olakšao protok roba treba da se potpiše sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata”, objasnio je ministar.

To bi, prema njegovim rečima, lakšalo protok roba.

Ljajić ističe da se nastoji da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

“Makedonija je značajno tržiste za naše proizvođače. Prošle godine imali smo 654 miliona robne razmene, od čega je naš izvoz bio 470 miliona evra”, rekao je ministar.

On je dodao da se i ove godine beleži rast izvoza od 15 odsto, a uvoza iz te zemlje za osam odsto.

Spoljno trgovinska razmena Srbije i Makedonije porasla je ukupno za 13 odsto.

“Ukoliko ove barijere otklonimo i ako se nesmetano odvija trgovina dve zemlje, možemo realtivno brzo doći do milijardu evra spoljno- trgovinske razmene, a preduslov za to je da nemamo ovakve situacije koje ograničavaju protok robe iz jedne i druge zemlje”, rekao je Ljajić.

On je rekao da se nada da se problem može trajno rešiti ako se pridrzavamo protpisanih sporazuma, i ako se potpiše Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata.

Sastanak u Makedoniji je organizovan zbog situacije nastale nakon odluke makedonskih vlasti da povećaju cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice.

Time je faktički zaustavljen izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju.

Ljajić je ranije pozvao nadležne u Vladi Makedonije na razgovor o prevazilaženju problema pre nego što on, kako je tada rekao, “eskalira i naruši robnu razmenu dve zemlje”.

Odlukom makedonskog Ministarstva poljoprivrede, cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za 833 posto.

Izvor:Tanjug
Previous Dolar oslabio prema većini svetskih valuta, funta na novom najnižem nivou prema evru
Next Gujaničić: Štednja nije isplativa kao ranije, kupovina stana bolja investicija

You might also like

Tema dana 0 Comments

Samit G20: Slobodna trgovina i otvorena tržišta glavne teme

Ministri finansija iz 20 vodećih ekonomija sveta okupljaju se danas u Nemačkoj, u trenutku kada raste bojazan od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa “Amerika na

Najvažnije vesti 0 Comments

Sve više ljudi u Srbiji se zadužuju u dinarima

Građani Srbije se kod banaka najviše zadužuju u dinarima, a razlozi su sigurnost i fiksna rata. 

Agrobiznis 0 Comments

Maloprodajne cene svinjskog mesa mogle bi porasti do 50 odsto

Svinjsko meso je poskupelo a prema najavama koje su se mogle čuti proteklih dana, cena svinjskog mesa bi i dalje mogla imati rastući trend.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply