Gujaničić: Štednja nije isplativa kao ranije, kupovina stana bolja investicija

Gujaničić: Štednja nije isplativa kao ranije, kupovina stana bolja investicija

Analitičar brokersko dilerske kompanije Wise Broker, Nenad Gujaničić poručuje građanima koji imaju malo veću štednju da je najbolja investicija kupovina stana.

Razlog za to je niska kamatna stopa, koja će se kretati oko 0,2 odsto na godišnjem nivou, pa štednja novca u bankama više neće biti isplativa kao ranije.

“Kupovina stana je rudimentarna forma investiranja, ali dosta naših građana je podiglo novac iz banke i kupilo stan, zbog čega je porasla prodaja nekretnina u prvih šest meseci ove godine”, rekao je Gujaničić, gostujući u emisiji “Info Biz” na televiziji N1.

Ako se taj trend nastavi oni koji imaju novca okrenuće se stranim tržištima i mogućnostima koja ona pružaju za ulaganje. Gujaničić navodi da štednja građana Srbije dostiže devet milijardi evra.

Loši krediti u bankarskom sektoru Srbije iznose oko tri milijarde evra, a ukupan kapital banaka je pet milijardi, rekao je za Infobiz analitičar brokersko dilerske kompanije Wise Broker, Nenad Gujaničić.

Gujaničić kaže da se problem loših kredita i pored postojeće strategije ne rešava brzo jer ne postoji dovoljna motivisanost učesnika tog procesa, pre svega banaka, da se to dogodi. On objašnjava da banke i dalje imaju nizak nivo kreditnih plasmana, za kreditima nema tražnje, a banke čekaju da se u rešenje problema uključi i država. To bi za poreske obveznike bilo najmanje povoljno, jer je država već odvojila milijardu evra za nekadašnje državne banke.

Gost Infobiza naglašava da su banke i privreda u Srbiji u začaranom krugu. Privreda ima niske stope rasta pa nema firmi koje bi mogle da se zadužuju, a situacija nije drugačija ni kod građana koji imaju niska primanja.

Bez efikasnog sudstva, efikasne primene zakona o hipoteci, neće biti ni promena u toj oblasti. Za sporo rešavanje problema loših kreidta zaslužan je i privilegovan položaj dužnika u našoij zemlji.

Nekoliko privrednih sistema bankrotiralo je, a niko nije procesuiran i ništa nije urađeno po tim pitanjima, što dužnike motiviše da ne vraćaju dugove.

Izvor:N1
Previous Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije
Next Rusko-ukrajinski odnosi: Šta se krije iza novih tenzija na Krimu?

You might also like

Društvo 1Comments

Novosti: Dugovi za kredite građana ipak, idu uterivačima

Narodna banka Srbije je formirala radnu grupu koja treba da izradi propis po kome će i fondovi i agencije moći pored dugova firmi da otkupljuju i kredite koje ne mogu

Nekretnine 0 Comments

U Poreskoj upravi obustavljen nadzor

Postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi (PU) i Republičkom zavodu za statistiku (RZS) je obustavljen, jer je utvrdjeno da nije vršena nezakonita obrada podataka

Nekretnine 0 Comments

Nekretnine jeftinije u Mariboru nego u Ljubljani

Slovensko tržište nekretnina trebalo bi ove godine da doživi novi rast cena, smatra direktorka Stan nepremičnine Stanka Solar.

2 Comments

  1. Mikiriki
    September 11, 02:35 Reply
    Možda, ali stan donosi nove troškove (opremanje, mesečne račune, porez) kao i zarobljen novac!
  2. Y
    September 12, 10:09 Reply
    Tržište stanova je klinički mrtvo, sve je veći broj građana koji je uzeo kredite i sada je u velikim problemima sa njegovom otplatom.Previše je građana koji poseduju imovinu velike vrednosti od koje ne žele da se odvoje, iako nemaju novca za njeno održavanje. Ovi oblici ponašanja se retko sreću u uređenim državama gde je pred građanima izbor – ili se obaveze izmiruju, ili se stan prodaje i sledi preseljenje u jeftiniji deo grada, manji stan, pa i na selo.Reč je o uludo potrošenom novcu i o mrtvom kapitalu.

Leave a Reply