Dolar oslabio prema većini svetskih valuta, funta na novom najnižem nivou prema evru

Dolar oslabio prema većini svetskih valuta, funta na novom najnižem nivou prema evru

Vrednost američke valute na međunarodnim tržištima u petak je oslabila nakon razočaravajućih ekonomskih podatka iz SAD i smanjenih očekivanja investitora po pitanju vremena i tempa podizanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,15 odsto, dok je na nedeljnom nivou vrednost indeksa pala 0,5 odsto.

U odnosu ne zajedničku evropsku valutu, dolar je oslabio 0,22 odsto, na 1,1162 dolara za evro, što je za 0,07 odsto niža cena u odnosu na kraj prošle nedelje. Na mesečnom nivou dolar je prema evru oslabio 0,69 odsto.

Tržišta su se fokusirala na podatak o stagnaciji prometa u američkoj maloprodaji u julu, u odnosu na rast od 0,8 odsto u junu. Analitičari su za jul očekivali rast prometa za 0,4 odsto.

Pre objavljivanja podatka o prodaji dolar je crpio podršku iz izjave zvaničnika filijale Fed-a u San Franciscu Johna Williamsa da bi kamatne stope u SAD-u trebale biti povećane do kraja godine.

Upravo su spekulacije o (ne)podizanju kamatnih stopa u SAD-u krajem godine bile glavna tema na deviznim tržištima u ovoj nedelji.

Obzirom na nejasne smernice, investitori su se u potrazi za većim prinosima fokusirali na valute povezane s robom. Tako je kanadski dolar zabeležio najveći rast od aprila a norveška je kruna najviše ojačala prema evru od početka prošle godine.

“Tržišta se dave u jeftinom novcu”, konstatuje Kit Juckes iz Societe Generalea. “U tom je okruženju tržište valuta zapravo sporedna pozornica”.

Foto:sluggerotoole.com

Foto:sluggerotoole.com

Funta na novom najnižem nivou prema evru

Funta je pala drugu nedelju uzastopno, nakon odluke Bank of England da, po prvi put u sedam godina, snizi referentnu kamatnu stopu kako bi podstakla ekonomiju.

U petak je funta oslabila prema dolaru 0,30 odsto na 1,2911 dolara, dok je prema evru zabeležila dnevni pad od 0,54 odsto, te se trgovalo po ceni 1,1569 evra za funtu, što je istorijski najniži nivo funte prema zajedničkoj evropskoj valuti.

Tokom nedelje britanska valuta je oslabila 1,2 odsto prema dolaru, a 1,9 odsto prema evru.

Izvor:Agencije
Previous Cene nafte porasle drugi dan uzastopno
Next Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

You might also like

Wall Street: Tehnološki sektor pritisnuo berzu

Na Wall Streetu su u utorak u skraćenom trgovanju indeksi berza pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru, kao i strahovanja ulagača od trgovinskog rata.

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najprometniji Messer Tehnogas

Trgovački dan za nama doneo je nešto intenzivnije trgovanje akcijama, ali je promet ostao skroman i iznosio je 31,2 miliona RSD (0,25 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali zbog geopolitičkih tenzija

Na azijskim berzama su indeksi pali, dok su japanski jen i švajcarski franak ojačali jer je sklonost ulagača prema riziku splasnula nakon što je Severna Koreja poručila da bi mogla

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply