Wall Street: Novi rekordi berzanskih indeksa

Wall Street: Novi rekordi berzanskih indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati trgovačkih lanaca i rast cena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,64 odsto, na 18.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto, na 2.185 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 odsto, na 5.228 bodova. Sva ta tri indeksa dostigla su nove rekordne nivoe.

Među najvećim je dobitnicima, s rastom od 1,3 odsto, juče bio energetski sektor, zahvaljujući skoku cena nafte na američkom tržištu za više od 4 odsto, na 43,50 dolara.

Uspon cena ′crnog zlata′ podstakla je poruka Saudijske Arabije, najvećeg svetskog proizvođača nafte, da će u septembru članice OPEC-a i nečlanice tog kartela razgovarati o situaciji na tržištu, između ostalog i o mogućim potezima kako bi se cene nafte stabilizovale.

To je podstaklo nadu da bi najveći svetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju kako bi se suzio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.

Snažno su juče porasle i cene akcija nekoliko trgovačkih lanaca nakon što su objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Tako je akcija J.C. Penneya poskupela 8 odsto, dok su cene Kohl′sa i Macya skočile više od 16 odsto.

Zahvaljujući snažnom rastu cena akcija od kraja oktobar, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine oko 7 odsto.

No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordni nivo cena akcija, s obzirom da rast američke ekonomije nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izveštava o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procene postavili vrlo nisko.

Foto: tradeprofessor.com

Foto: tradeprofessor.com

Isto tako, podršku tržištu pruža nada ulagača da će se američka centralna banka suzdržati od povećanja kamata zbog nedovoljno snažnog rasta ekonomije i nejake inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.

“Pomalo sam iznenađen novim rekordima indeksa. No, mislim da smo se primakli vrhuncu, pa ćemo se na neko vreme povući s tržišta”, kaže Randy Frederick, direktor u firmi Charles Schwab.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,4 milijarde.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 odsto, na 6.914 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 odsto, na 10.742 boda, a pariski CAC 1,17 odsto, na 4.503 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NZS: Najveći broj Srba ide da radi u Nemačku
Next Azijske berze porasle, dolar skočio

You might also like

Dinar oslabio, danas 123,27 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,2692 dinara za jedan evro.

Azijske berze skočile, evro pao

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle drugi dan zaredom jer ulagači veruju da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku zbog političke neizvesnosti u

Evropske berze podstaknute dobrim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply